Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 70% dintre tineri nu au încredere într-o știre indiferent de cine o transmite

Fabrici de site-uri fac propagandă și acum pentru diverse partide, așa cum am putut vedea recent în cazul alegerilor locale și cum vom mai vedea în cazul alegerilor parlamentare programate luna viitoare. 

Știrile false sunt peste tot și depistarea lor devine o luptă din ce în ce mai dificilă. Nu mai departe de campania electorală americană unde Donald Trump a declarat că a câștigat alegerile.O declarație complet falsă care venea după închiderea urnelor, dar nu după numărarea numărului total de voturi. Același Trump le spunea americanilor la debutul pandemiei de Covid-19 că virusul nu există și chiar și după ce a fost infectat a militat pentru nepurtarea măștilor la discursurile pe care le-a ținut în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Această dezinformare a dus la infectarea a peste 30.000 de americani care au participat la mitingurile electorale ale lui Trump arată un studiu realizat de Standford University.

Nici în România situația nu e mai roz. Teorii ale conspirației și informații complet false circulă libere pe rețelele de socializare, dar și în presă unde își fac apariția tot felul de știri regizate sau scrise de jurnaliști dezinformați.

Fenomenul a devenit un urmaş al propagandei şi dezinformării, atât de comune în perioada comunistă. Fabrici de site-uri fac propagandă și acum pentru diverse partide, așa cum am putut vedea recent în cazul alegerilor locale și cum vom mai vedea în cazul alegerilor parlamentare programate luna viitoare.

Peste 70% dintre tineri nu au încredere într-o știre indiferent de cine o transmite

Fenomenul știrilor false a erodat încrederea tinerilor în media tradițională și în instituția presei spune Oana Ghera, vice-președinta Asociația Bloc Zero. Alături de One World Romania, au organizat în plină pandemie a șasea ediție de Luna.doc, un festival de film axat pe depistarea și repercusiunile aduse de fake news.

Pentru a-i ajuta pe liceeni în lupta cu știrile false, programul festivalului luna.doc include 10 ateliere online de educație media în cadrul cărora adolescenții discută liber cu jurnaliști români și experți media despre principiile de urmat pentru o informare corectă, despre jurnalism etic și deontologie profesională.

Despre toate acestea am discutat la Tânăr în Europa cu Oana Ghera, vice-președinte Asociația Bloc Zero și cu Adriana Ciorcilă, profesoară de engleză la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Bacău.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Tânăr în Europa: Luna.doc - festivalul de film care îi învață pe tineri să depisteze Fake News-urile