Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Capcanele” din legea spațiilor verzi. Ce riscă parcuri istorice, ca Herăstrău și Cișmigiu?

capcane_lege_spatii_verzi_parcuri_herastrau_cismigiu.jpg

Parcul Herăstrău iese de sub incidența legii spațiilor verzi, atrag atenția ONG-urile de mediu (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Parcul Herăstrău iese de sub incidența legii spațiilor verzi, atrag atenția ONG-urile de mediu (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Inițiativa care modifică legea spațiilor verzi a fost trimisă de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare în Parlament. Documentul este criticat de organizațiile de mediu, pentru că permite între altele construcțiile pe spații verzi private, în anumite condiții și pentru că scoate de sub incidența legii parcurile istorice, precum Herăstrău și Cișmigiu.

Asociația Peisagiștilor din România este unul dintre ONG-urile care i-au cerut președintelui să nu promulge proiectul ce modifică legea spațiilor verzi.

Peisagistul Alex Ciobotă a fost invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde. El spune că ”au fost două categorii de scăpări. La articolul 4, facem o înșiruire cu definirea tuturor categoriilor de spații verzi și cu definire clară, care intră sub incidența acestei legi. Din această înșiruire și definire au dispărut parcurile istorice și grădinile istorice și scuarurile și parcurile de buzunar. Practic, aceste categorii de spații verzi nu mai intră la ora actuală sub incidența legii spațiilor verzi”.

Reprezentantul Asociației Peisagiștilor din România precizează că ”altă problemă este că în plenul Camerei Deputaților s-au introdus două articole, dintre care unul vreau să spun că a picat la vot în toate comisiile și a fost respins la toate grupurile de lucru și el a apărut din nou în plenul Camerei Deputaților și a fost votat. Acest articol de fapt tocmai aceasta face, creează posibilitatea administrațiilor publice ca prin documentația de urbanism să permită schimbarea încadrării urbanistice de spațiu verde în alt tip de încadrare urbanistică și cu asigurarea unei suprafețe cu 10% mai mare în altă locație a orașului. Dar acest articol are o problemă de etică în ceea ce înseamnă spațiul verde. Noi știm că spațiile verzi nu trebuie privite ca suprafețe pe o hartă, ele au în primul rând o valoare calitativă, pot conține vegetație matură, arbori istorici, arbori seculari, au o încărcătură culturală, deci nu poți să gândești că schimbi încadrarea urbanistică a unui spațiu verde, să zic, din proximitatea Cetății Timișoarei și reatribui acea suprafață cu 10% mai mare la periferia orașului, tocmai ca să eliberăm prin presiune imobiliară niște spații urbane”.

Emisiunea Planeta Verde poate fi ascultată lunea, de la ora 17.30.

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 9 noiembrie 2020. Invitat: Alex Ciobotă. Tema: modificarea legii spațiilor verzi