
Emisiunile RFI RO
Ediția 2020 Transilvania Jazz Festival se va desfășura exclusiv online
transilvaniajazzfestival.jpg

Printre artiștii invitați se află noul duo KNOM. Un dialog unic între două lumi ale percuției - acustică și electrică -, rezultatul fiind o sonoritate muzicală neașteptată, în care, fiecare sunet sau instrument este actor principal. Alessandro Rossi (baterie/electronice) și Gabriele Boggio Ferraris (vibrafon/electronice) sunt câștigatori, în anul 2018, ai premiului "New Generation Jazz".
În prima zi de festival, Vineri 13, îi vom putea vedea și pe Shekinah Rodz (vocalistă și mulți-instrumentistă) și Olivier Gatto (basist, compozitor și aranjor), un cuplu de muzicieni cu o experiență complexă. Olivier a studiat jazz la faimosul Berklee College of Music și este lider și compozitor pentru câteva proiecte rafinate, precum “Spiritual Warrior Orchestra”, “Alma Caribe” sau “Afro-Boriken Jazz Assemble”. Shekinah este alto leader în trupe de jazz, salsa și R&B și un foarte experimentat suflător (cânta la goarna, fluier, alto sax, soprano sax). Conduce un cor faimos de Gospel, în sudul Franței.
În cadrul festivalului vor prezenta în avampremieră ultimul lor proiect Spiritual Warrior Orchestra.
Seara de Vineri se încheie cu compozitorul și pianistul britanic Andrew McCormack. Artist cu o fabuloasă carieră internațională, cu multe apariții în marile festivaluri și săli de concerte ale lumii. Conduce multe proiecte muzicale, ultimul fiind albumul SOLO, lansat în august 2020, pe care vom avea bucuria să-l ascultăm în programul ediției online a Festivalului de Jazz Transilvania. Albumul a fost catalogat de către prestigioasa publicație britanică The Guardian drept: "remarcabil de nedramatic, atât de melodic, imposibil de ignorat".
Sâmbăta seara festivalul se deschide online la 19:15 minute cu Arcuș Trio. Alex Arcuș revine cu o nouă formulă de trio, în compania fraților Nicolau - Iulian și Florian -, artiști tineri, dar consacrați pe scenele din România. Muzica lui Arcuș preia elemente din folclorul românesc și balcanic și le așează în groove-ul propriu. Rezultatul e un sound unic, propriu, original, o narațiune despre locul în care se pot întâlni funk-ul, prog-rock-ul și urban-jazzul. Fără să caute armonii, muzica lui Arcuș este o aventură improvizatorică.
Apoi, programul festivalului este continuat de Tarek Yamani & Igor Spallati. Născut și crescut la Beirut, Tarek se dedică explorării relațiilor dintre jazzul afro-american și muzica arabă clasică, evidente în al doilea album „Lisan Al Tarab: concepții de jazz în arabă clasică” și în noul său album „Peninsular”, care îmbină jazzul cu ritmurile din Peninsula Arabică. Va cânta sâmbăta seara în compania lui Igor Spallati Bas (acustic), continuând să evidențieze universalitatea limbajului muzical. Acest accent pus pe caracterul intercultural al creativității, în special cel spontan, face ca incursiunile sale în fuziune să aibă un succes răsunător.
Iar ediția 2020 a Festivalului de Jazz Transilvania, exclusiv online, se încheie cu pianistul și compozitorul german de muzică de film, Christian Pabst. Cu rădăcini puternic conectate la marele jazz, Christian dezvoltă o voce originală și puternică în peisajul internațional. Găsind inspirație nu doar în magnifica diversitate a artelor, dar și în viața de zi cu zi, muzica lui Pabst este foarte vizuală și stimulează imaginația ascultătorului. "Vreau să creez o muzică ce vorbește inimii și minții, deopotrivă", spune artistul. A cântat cu mulți artiști renumiți, printre care James Cammack, care la rândul său a lucrat treizeci de ani cu Ahmad Jamal.
Muzica lui Pabst este caracterizată în felul următor de către publicația de specialitate Soultrain: "Un impact de durată. Poetică introvertită, de mare intimitate, profundă, sofisticată, dar niciodată prea complicată estetică a jazzului".
Mai multe informatii o sa gasiti la urmatoarele adrese:
http://transilvaniajazzfestival.com/
https://www.facebook.com/TransilvaniaJazzFestival2020/