Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DSP București ia o gură de aer cu ajutorul voluntarilor

whatsapp_image_2020-11-11_at_3.31.38_pm.jpeg

Call Center coronavirus Geeks for Democracy
Sursa imaginii: 
Geeks for Democracy

“Nu e greu să faci bine, dar nici ușor” spune Marian Rădună de la Geeks for Democracy, care după 3 luni de discuții cu autoritățile a reușit să deschidă un call center suport. Cele mai multe apeluri la DSP București sunt preluate acum de voluntari dedicați și empatici. La rândul lor, studenții sunt chemați să ajute DSP-ul în efectuarea anchetelor epidemiologice.

Cu aproape 10.000 de cazuri noi de covid diagnosticate la fiecare 24 de ore, un sistem medical care dă tot mai multe semne de oboseală și o infrastructură improprie, România nu pare să aibă în față un scenariu prea optimist.

Lipsa de personal pe de o parte și epuizarea pe de alta produc sincope din ce în ce mai mari în gestionarea cazurilor de coronavirus, iar această bâlbăială nu face decât să transforme gestionarea epidemiei de Sars Cov 2 într-un obstacol insurmontabil.

O rază de speranță apare de la voluntari. Un concept destul de nou pentru România, dar care vine la pachet cu mult entuziasm și implicare din partea celor care vor să schimbe lucrurile în bine.

La DSP București telefonul nu mai sună în gol

Peste 300 de voluntari s-au înscris până acum ca să răspundă la miile de apeluri care vin la telefoanele DSP București. Lucrează în ture de câte trei ore și nu prea au timp să se cunoască pentru că vor să folosească timpul petrecut acolo pentru a informa cât mai mulți oameni aflați în căutare de răspunsuri. Ruxandra Predescu este unul dintre voluntarii înscriși încă de la primul apel lansat în vară.

Om de comunicare, Ruxandra s-a gândit să-și pună experiența în folosul celor de la Geeks For Democracy. Descrie atmosfera din call center-ul instalat la Impact Hub ca fiind similară cu ceea ce își închipuie că se întâmplă într-un stup: "E o energie foarte bună acolo pentru că toată lumea e dornică să ajute. E un hands on deck, dacă poți să ajuți, nu văd niciun motiv pentru care să nu o faci. Oamenii  sunt surprinși că li se răspunde de la primul apel, iar faptul că îți multumesc la finalul convorbirii e priceless", spune Ruxandra.

De ce face voluntariat la call center? "Motivația cea mai simplă este: pentru că pot. Îmi permit să fac chestia asta".

Marian Răduna, Geeks for Democracy: Nu e greu să faci bine, dar nici ușor

Voluntar de meserie, Marian Răduna s-a implicat în mai multe proiecte de voluntariat de-a lungul timpului. Acum e fericit că a reușit să deschidă call center-ul suport după 3 luni de discuții extenuante cu autoritățile. Vorbim despre un call center făcut 100% cu ajutorul voluntarilor. Pentru moment sunt peste 300 de voluntari înscriși. "Oameni care vin cu inima deschisă, sunt empatici și minunați", după cum îi descrie Marian.

DSP București cere pe Facebook ajutorul studenților 

Cu o incidență a cazurilor care a trecut de 5 la mia de locuitori, DSP București are nevoie de voluntari și pentru realizarea anchetelor epidemiologice, dar și în call-center unde oamenii sună pentru a primi informații sau pur și simplu pentru a fi liniștiți.

În primă fază au fost vizați studenții de la medicină, dar acum este binevenit ajutorul din partea oricărui student din capitală. Apelul circulă în grupurile de studenți de pe rețelele sociale spune Mihai-Cristian Perșu, de la Societatea Studenților în Medicină din București.

Avertisment Ashoka România: Liderii din societatea civilă sunt supuși unui mare risc de burnout dacă nu învață să aibă grijă de propriile nevoi în acest moment

Toate gesturile de mai sus sunt de fapt o radiografie la cald a valorilor și comportamentului pe care îl manifestă românii în societate. Există o mai mare predispoziție spre voluntariat, spre susținerea cauzelor sociale cu mini donații și spre participarea la proteste observă Corina Murafa, managing director Ashoka România. Un studiu realizat de asociație în luna septembrie arată că 8 din 10 români cred că schimbarea societății începe cu ei înșiși.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: https://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Tânăr în Europa cu Andreea Pietroșel