Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oigăn despre noua piesă "Ora de muzică": "Am vrut să ieșim din bula asta în care întotdeauna trebuie să zici chestii cu cuvinte."

oigan.jpg

Oigăn
Oigăn
Sursa imaginii: 
Oigăn

Am ajuns la "Ora de muzică", în seria pieselor din cadrul proiectului Oigăn numit "Antimaterie". Promis spre lansare în luna mai 2021, albumul apare la tânăra casă de discuri Underdog. Despre această nouă realizare muzicală am vorbit cu Oigăn, în RFI360.

Oigăn: "Am făcut muzica pentru o piesă de teatru acum vreo cinci ani, și când adunam piesele pentru Antimaterie m-am gândit serios că îmi trebuia neapărat o piesă fără voce. Dacă nu fără voce, măcar fără vorbe. Nu știu, dacă vrei să-ți spun serios, piesa vine ca să omagiem marea muzică, să ieșim din bula asta de pop-rock-folk în care întotdeauna trebuie să zici chestii cu cuvinte. Am făcut acolo un folder cu o grămadă de chestii pe care le am făcut eu în cursul anului, chestii care ori erau zdraganeli de chitară ori câte o piesă de pian și am dat peste acest cântec pe care îl făcusem, să zic, în ghilimele, la comanda unui amic actor și regizor, și zice -băi ce frumoasă este, merită să mai trăiască, nu să rămână îngropată într-un spectacol care s-a jucat vreo două săptămâni în 2015 și nu mai există. Și atunci m-am apucat să o reconstruiesc, bineînțeles alături de duo-ul de producători ai acestui album, respectiv Dávid Dáné și Dan Georgescu, și așa a ajuns am ajuns cu ea mult mai departe decât era inițial stabilit, cel puțin ca orchestrație și ca producție. Ea are un refren care este onomatopeic, non-verbal, unde am vrut să invit foarte, foarte mulți oameni, indiferent că sunt muzicieni, prieteni, sau pur și simplu amici."

Sunt mai multe versiuni de tine în acest videoclip.

Oigăn: "Este a șaptea sau a opta colaborare a mea cu LUNO, o casă de producție din Iași, respectiv cu regizorul Lucian Alexandrov care a făcut și două dintre cele mai îndrăgite sau vizionate de public clipuri, respectiv "Vârful cu Dor" și "Colac peste pupăză" ale lui Moon Museum. Eu când am pornit acest proiect am zis așa -ok Antimaterie, un disc poveste, fiecare cântec va avea un alt profesor și va avea numele unei materii de școală, după care mi-am dat seama că trebuie ca fiecare piesă să aibă și un film. Și printre primii oameni pe care i-am sunat a fost Lucian și am zis -uite vreau să fac asta, o să fie un fel de folk cu chestie electro pe spate, m-aș bucura să faci și tu un film-. El a ascultat, i-a plăcut foarte mult și a zis -fac trei!- Respectiv el a făcut și filmul pentru piesa "Filozofie". Ce este straniu este că aproape cinci din cei zece regizori pe care i-am abordat, toți au avut că prima alegere această piesă singura fără vorbe, dar Lucian a fost primul care și a ales-o."

Această piesă vine să completeze ceea ce ți-ai dorit să faci prin "Antimaterie". Ți-ai adus alaturi de tine prietenii pe acest album.

Oigăn: "Mi-am strâns și rudele! Pe piesa aceasta ciripește puțin și fiica-mea, un pic acolo. Și mai avem și corul care este doar de 18 persoane nu de 1800 cum mi-aș fi dorit eu, dar s-a interpus o mică pandemie în planurile inițiale. O parte din cei din cor sunt muzicieni. Este practic trupa cu care am cântat prima dată live câteva din piesele de pe album, respectiv Radu Moldovan din Robin and the Backstabbers, Vlad Vârtosu din Pinholes, Dan Georgescu bineînțeles, colaboratorul meu în tot și Ami Crișan, și Lucia care a cântat cu noi și care este profesoara de românește pe cântecului "Limba și Literatura Română", și desigur Vladimir Ivanov care este deocamdată doar sunetist dar este de neinlocuit în tot ce facem și vom continua să facem, asta dacă se va mai cânta live pe planeta asta. "

E hai, că totuși se cântă. Sâmbăta 14 noiembrie, Oigăn va cânta de la ora 14 în gradina Green Hours, într-un concert care va respecta toate măsurile sanitare impuse în această perioadă.

Oigan: "Da, o să țin distanța și între strofe!"

Alte subiecte ale emisiunii RFI360, aici: https://www.rfi.ro/emisiuni/rfi-360