Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noiembrie, "Luna sănătății plămânilor". Medic: 10% din persoanele trecute de 40 de ani au o formă moderată de BPOC

sanatatea_fm_poza.jpg

Image source: 
pixabay.com

Societatea Română de Pneumologie demarează, astăzi, chiar de Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice , o nouă campanie de informare și educare a publicului larg cu privire la importanța depistării precoce a tuturor afecțiunilor legate de patologia pulmonară, sub sloganul „Avem grija de sănătatea plămânilor dumneavoastră”. Alegerea și declararea lunii noiembrie ca „Luna sănătății plămânilor” nu este deloc întâmplătoare, fiind și luna în care sunt marcate și alte două date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie) și Ziua Națională fără Tutun (19 noiembrie).

Denumită și boala cu mai multe fețe, bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care afectează, pe rând, toate organele. Din păcate, mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de BPOC nici nu știu că sunt bolnavi, dat fiind faptul că simptomele ei timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintarii în vârstă (tuse,  senzație de sufocare, oboseală). Specialiștii atrag atenția în mod deosebit asupra efectelor nocive pe care le are fumatul, îndeosebi în contextul pandemic actual, studiile demonstrând faptul că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecție cu noul coronavirus. Peste 10% din persoanele trecute de 40 de ani au o formă moderată de BPOC, spune Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog. 

Campania de informare „Avem grija de sănătatea plămânilor dumneavoastră” se va desfășura exclusiv online, din cauza contextului pandemic actual generat de COVID-19. Astfel, până la finalul acestei luni, vor fi realizate mesaje video de conștientizare a impactului bolilor respiratorii asupra calității vieții, mesaje ce vor fi difuzate a pe site-ul și pagina Facebook a Societății Române de Pneumologie.

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
ASCULTĂ AICI EMISIUNEA SĂNĂTATEA FM din 18.11.2020