Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport GEYC: Tot mai mulți români sunt sceptici în legătură cu informațiile de pe internet

Sunt rezultatele unui raport lansat de GEYC, o organizație de tineret care acționează de 10 ani pe piața din România.

Datele au fost colectate în timpul atelierelor digitale organizate luna trecută și la care au participat peste 150 de români. Evenimentul a fost însă unul global și a implicat cetățeni din 77 de țări care au discutat despre viitorul internetului.

Vocile oamenilor au ajuns la urechile oficialilor ONU, evenimentul fiind organizat sub egida Națiunilor Unite.

Internetul le-a făcut oamenilor viața mai ușoară în timpul pandemiei

Ce este "We, the Internet" aflăm de la Antoine Vergne. El lucrează pentru Missions Publiques, unde este coordonatorul proiectului.

"Ideea de bază este că cetățenii sunt afectați de deciziile care sunt luate cu privire la internet, dar vocea lor nu este auzită la nivel național și internațional, pentru că este o discuție care este limitată la experți, la părțile cheie interesate (stakeholderi) și la grupuri organizate de interes.

Ideea noastră, Missions Publiques, atunci când am lansat proiectul ”We, the Internet”, a fost de a oferi un loc cetățenilor în această discuție. Așadar, dialogul a fost unul global, care a avut loc în mai mult de 70 de țări, cu mai mult de 5000 participanți, România fiind deci una dintre țările participante, în cadrul căruia am pus în discuție 4 mari subiecte.

Primul a fost acela al datelor: ce ar trebui, ca societate, să facem cu datele; al doilea subiect: ce să facem contra dezinformării, aceasta fiind chestiunea privitoare la sfera publică digitală, cum discutăm astăzi în mod constructiv despre viitorul online; a treia întrebare a fost cea privitoare la inteligența artificială și cum aceasta să fie guvernată și ultima chestiune, aceea a guvernanței internetului: cine ar trebui să ia decizii asupra viitorului Internetului?"

Alexandra Peca este manager de proiect la Geyc și ne spune cum s-a desfășurat evenimentul în condiții de pandemie, dar și care sunt principalele concluzii.

Gabriel Brezoiu, manager general al GEYC ne ajută să comentăm rezultatele.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: https://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Tânăr în Europa cu Andreea Pietroșel