Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă platformă de finanțare pentru proiecte din sfera industriilor creative și antreprenoriatului social

consolid8.jpg

Consolid8
Consolid8
Sursa imaginii: 
Consolid8.ro

S-a lansat o noua platforma de crowdfunding adresat zonei de industrii creative și antreprenoriatului social. Consolid8 este un proiect inițiat de platforma fonduri-structurale.ro, a cărui misiune este să ofere acces la finanțare, sprijin și mentorat pentru antreprenorii din România. Platforma își propune să ofere acces gratuit, dar și consultanță și sprijin, pentru proiecte din sfera industriilor creative și antreprenoriatului social, atent curatoriate, facilitându-le și ajutând la promovarea campaniilor lor de crowdfunding (finanțare participativă) prin care aceștia își pot valida și dezvolta ideile.   

Pentru a saluta această apariție într-un peisaj al antreprenoriatului atât de zguduit de restricțiile lui 2020, Valentin Panduru a vorbit cu Raluca Prelucă, consultant senior și partener la fonduri-structurale.ro. Are o experiență de peste 10 ani în soluții de finanțare pentru IMM-uri, start-up-uri, inovare și ONG-uri.  

Raluca Prelucă: "Am creat platforma tocmai având experiența lucrului cu foarte mulți antreprenori în ultimii ani, la fonduri-structurale.ro, sprijind prin intermediul acceleratoarelor noastre peste 150 de startup-uri. În primăvară, simțind problemele lor, am încercat să identificăm soluții pentru ca ei să își poată continua activitatea. La fonduri-structurale.ro avem experiența asta în a identifica mereu soluții și ne-am dus într-o primă fază cu propuneri către autorități și apoi ne-am dat seama că e nevoie de finanțare și din alte părți, mai mult decât poate să facă finanțarea europeană, care poate vine uneori mai greu decât și ar dori antreprenorii. Într-o perioadă de criză e nevoie de cashflow în companii."

Să schimbat ceva din ceea ce ați constatat voi în primăvară și ceea ce se întâmplă astăzi, din grijile pe care le au antreprenorii?

Raluca Prelucă:  "Grijile sunt tot acolo pentru că incertitudinile continuă. Tocmai de aceea trebuie să găsească noi oportunități pentru business-urile lor, mai ales cele sociale și din industriile creative, afectate în perioada asta. Tocmai de aceea am venit cu soluția Consolid8, pentru ei. Am încercat să căutăm sprijin inclusiv din partea Comisiei Europene, așa am creat această soluție împreună cu parteneri din toată Europa care ne-au oferit din know-how-ul lor și încercăm să găsim împreună cele mai bune soluții pentru antreprenori."

Există deja câteva platforme de crowdfunding și în România. Cu ce este diferită platforma voastră?

Raluca Prelucă:  "Exista, așa este și ne bucură să contribuim la creșterea acestei metode de finanțare, la urma urmei e o metodă care nu este la fel de cunoscută pe cât ne-am dorit noi în România, dar e foarte bine că există cât mai mulți actori care să încurajeze business-urile și antreprenorii să utilizeze această metoda de finanțare. Ce facem noi diferit, în primul rând ne punem în sprijinul antreprenorilor experiența echipei noastre. De peste 14 ani suntem prezenți în România cu consultanță de business și identificare de oportunități de finanțare, și am adus la noi în echipă și oameni care au experiență în alte campanii de crowdfunding, inclusiv campanii finanțate pe platformele internaționale. Ce mai facem noi diferit este că încercăm să aducem comunitatea, să mobilizăm comunitatea fonduri-structurale.ro, să contribuie la succesul altor antreprenori. Sentimentul ăsta de solidaritate e foarte important în perioada asta și constatăm că cei din comunitatea noastră își doresc să ajute."

Una campaniile de susținere este inițiată de Asociația "Moara de hârtie", cei care au creat la Comana, în apropiere de București, 10 ateliere prin care promovează meștesugurile tradiționale românești, precum realizarea de hârtie manuală, legătorie de carte și tiparul manual. Inițiatorii și-au propus să completeze Satul meșteșugurilor prin deschiderea unui restaurant care folosește doar ingrediente de sezon de la producători locali.
A doua campanie aparține lui Andrei Lasc, tânărul care aduce poezia în viața prietenilor săi de pe platforma online Facebook. 

Mai bine de 24 de ore deja de la lansarea platformei și sunt două inițiative pe care le susțineți. 

Raluca Prelucă:  "Exact! Și nu numai noi, de fapt comunitățile lor, sunt antreprenori care au experiență în domeniile lor și Andrei Lasc este un autor publicat deja. El ne propune să-l ajutăm să finanțeze o nouă carte de proezii la care a lucrat anul acesta și, Moara de hârtie. Echipa din spatele proiectului Moara de hârtie, de la Comana, din județul Giurgiu, care lucrează deja din 2011 cu meșteșugarii din zonă și care, prin intermediul campaniei de crowdfunding își doresc să sprijine și meșteșugurile din zona respectivă."

Existe niște criterii pentru a putea intra pe platforma voastră, se întâmplă o selecție?

Raluca Prelucă:  "Deocamdată accesul este liber pentru oricine își dorește să dezvolte campanii. Ne adresăm la acest moment industriilor creative și antreprenorilor sociali fiind ce mai loviți de criză, dar lucrăm cu toată lumea care își dorește să dezvolte campanii de crowdfunding. În ultimele luni am organizat webinar-ii pentru cei din comunitatea noastră și vom organiza noi evenimente în care să share-uim din knowledge-ul nostru și să ajutăm noi antreprenori să dezvolte campanii, și în final, concret, ce avem de făcut pentru a porni o campanie de finanțare."