Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muzeul Rock, prima arhivă online a fenomenelor culturale muzicale din România

chitara_cu_doua_gaturi_la_lucru.jpg

Chitara cu două gâturi
Chitara cu două gâturi
Sursa imaginii: 
Muzeul Rock

Muzeul Rock este o arhivă în format digital, un patrimoniu recent al fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk din România. Printre noutățile propuse de această platformă se află o secțiune de obiecte accesibilizate pentru nevăzători, obiecte de colecție scanate 3D dar și cercetări specializate, inclusiv cea în parteneriat cu CNSAS, care analizează informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz așa cum erau ele privite din perspectiva Securității.

Prin acest proiect muzeu, a demarat acțiunea de constituire a colecțiilor publice și private, prin identificarea și alcătuirea în format digital a unei arhive comprehensive, fișate unitar, pe o platformă online interactivă, în dorința de a pune laolaltă patrimoniul recent bun de conservat și arhivat, al acestor fenomene culturale muzicale.

Proiectul Arhiva Muzeul Rock din România este gândit pe trei axe: cercetarea, identificarea și inventarierea colecțiilor și materialelor de arhivă; arhivarea digitală, de obiecte care au aparținut muzicienilor și mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri, fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate în concerte și evenimente, vinyl-uri prin prezentări și accesibilizarea Arhivei Muzeului Rock în forma unei platforme muzeale digitale online, interactive, bilingve română-engleză și cu obiecte pregătite pentru nevăzători. În prezent

Arhiva Muzeul Rock găzduiește secțiuni precum constructori de instrumente muzicale, arhivele Cenaclul Flacăra, Club A, Casa de Cultură Preoteasa, dar și Artiste rock, Opere rock sau memorabilia: concerte, festivaluri, scrisori și documente, instrumente vechi sau celebre. Se pot vedea 360 de grade instrumente muzicale celebre; interviuri cu muzicieni și tehnicieni români, disponibile în format video.

Arhiva Muzeul Rock este o inițiativă a platformei muzeale PostModernism, iar printr-un parteneriat cu Asociația Pentru Dezvoltare Urbană, au inclus obiecte în Arhiva Muzeul Rock accesibile pentru nevăzători - acestea vor fi adăugate la THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), o enciclopedie digitală pentru nevăzători, cu imagini și piste audio, folosind tehnologie asistiva și e-learning.

O arhivă generoasă de materiale a fost pusa la dispoziție de Casa de Cultură a Studenților București (cunoscută și sub numele de Preoteasa, nume ce l-a purtat oficial din 1957 până în 1982) și este disponibilă într-o secțiune dedicată în cadrul Arhivei Muzeul Rock din România. Parteneriatul cu CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), atât prin Serviciul Programe Educaționale, Direcția Cercetare, Expoziții, Publicații cât și prin Centrul de Istorie Orală, aduce beneficiul completării cu informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz, așa cum erau ele privite din perspectiva Securității. Putem astfel înregistra și modul în care aceste fenomene muzicale au fost receptate în epoca comunistă, cât și grija autorităților pentru aceste grupuri de tineri cu potențial reactiv.