Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum reacționează sistemul imunitar la coronavirus

coronavirus.jpg

Image source: 
pixabay

Alte 8.499 cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, la aproximativ 36.000 de teste, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În ultima zi au decedat alte 172 de persoane, iar la Terapie Intensivă sunt internați 1.226 de pacienți. Prima aplicație care îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus a fi lansată, joi, în România. 

 " Aplicația First Contact este gratuită. Aceasta nu folosește niciun fel de localizare și nici alte date ce ar putea permite identificarea sau urmărirea utilizatorului", anunță dezvoltatorii ei. “Aplicația First Contact îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (cei infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați). Proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul Noi, Cetățenii împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni de zile", a declarat pentru RFI, Dan Țeca, coordonator proiect First Contact.

"O persoană infectată cu SARS-CoV-2 infectează în medie două, trei persoane. De aceea virusologii și epidemiologii au putut calcula că la această rată este nevoie de obținerea imunității la 60%-70% din persoane", spune la RFI, prof. dr.Carmen Panaitescu Bunu, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică. Potrivit medicului, ultimele studii pe SARS-CoV-2 arată că o expunere de nivel foarte mic la virus, așa cum este dacă purtăm masca de protecție tot timpul, care ne protejează de o expunere masivă, ar putea să inducă stimularea sistemului imunitar. Este similar cu ceea ce se chema pe vremuri forma de variolare, adaugă prof.dr Carmen Panaitescu Bunu.

Ambele subiecte au fost dezbătute pe larg în emisiunea Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm