Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 9 decembrie 2020

gheorghe_falca_compromis_buget_ue.jpg

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul multianual al  Uniunii Europene (Sursa: AP/Mediafax Foto)
Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul multianual al Uniunii Europene
Image source: 
AP/Mediafax Foto

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul multianual al  Uniunii Europene şi planul de redresare economică post-pandemie, 1800 miliarde euro in total. Budapesta si Varsovia  ameninţau că vor bloca fondurile pentru că Bruxelles-ul vrea să condiţioneze accesul la banii  europeni de respectarea statului de drept.

sumarul emisiunii 40 de minute 

A fost sau n-a fost rasista iesirea arbitrului Sebastian Coltescu? Aprecierile difera, sunt multe voci care raspund – categoric da! In aceasta seara va prezentam opinia lui Radu Răileanu de la Active Watch. El pune toată situația pe seama unei erori semantice care a apărut din cauză că arbitrul s-a exprimat în română, în loc să folosească engleza, limba oficială a partidelor din UEFA.

Partidul surpriza al alegerilor parlamentare-AUR- este precum coronavirusul! El exista desi nu-l vedem! Inedita comparatie vine de la sociologul iesean Stefan Cojocaru. Care pune in discutie faptul ca ar fi nevoie de o schimbare a metodelor de sondare a opiniei publice avand in vedere ca Alianța pentru Unirea Românilor nu a apărut în niciun sondaj electoral dar la final a intrat in Parlament cu 9% din voturile romanilor.

In Italia , AUR, s-a clasat pe primul loc, cu peste 35% din voturi. Basarabenii cu cetatenie romana din peninsula au fost cei mai numerosi votanti. Ramona Lovin, coordonatorul din diaspora al formatiunii recunoaste ca alianta este apropiata de Biserica Ortodoxa dar respinge  acuzatiile de extremism sau antieuropene.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
emisiunea 40 de minute din data de 9 decembrie 2020