Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie

pandemie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a lansat patru ghiduri care să-i ajute pe doritori cu informaţii, dar şi cu posibile abordări ale problemelor legate de perioada pandemiei de COVID-19. Unul dintre documente este un ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condiţiilor prezente ale pandemiei şi de principii psihologice care facilitează asimilarea lor. Celelalte trei ghiduri sunt de autoreglare psihologică în pandemie, de reglare comportamentală – schimbarea rutinei de viaţă şi un ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

În Ghidurile pentru pandemie, experții de la Cluj prezintă posibile abordări ale problemelor care pot apărea mai ales în prioada sărbătorilor, dar au și sfaturi legate de campania de vaccinare.

  •  Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condițiilor prezente ale pandemiei și de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate și pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitivcomportamentale pe scară largă, și trei ghiduri de autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie
  • Ghid de autoreglare psihologică în pandemie
  • Ghid de reglare comportamentală
  • Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie. Ghidurile au fost elaborate de specialiștii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB – http://www.ubbluj.ro) în psihologie și sănătate publică, cu implicarea unor specialiști din cadrul Asociației Psihologilor din România (APR –http://www.apsi.ro)

Unul dintre coordonatorii ghidurilor, rectorul universității clujene și profesor de științe cognitive, Daniel David, critică autoritățile pentru felul în care au gestionat până acum pandemia de coronaviorus. În opinia sa, greșeala principală este că s-a pus accent exclusiv pe partea medicală, ignorându-se componentele psihologice și de comunicare. În perspectiva vaccinării anti-covid, el spune că ar trebui utilizate strategii psihologice pentru a asigura succesul campaniei de imunizare. Interviul integral poate fi ascultat în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM. O altă temă abordată a fost recuperarea post-COVID-19.

 

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Ascultă aici Sănătatea FM, ediția din 9 decembrie 2020