Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Debut muzical pentru Ninigra, însoțit de o intrebare:' "Cum dezvolți în ziua de astăzi o prietenie nouă?"

ninigra.jpg

Ninigra
Ninigra
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook: Ninigra

Pentru următorul proiect avem următoarele ingrediente, o foarte bună voce feminină de pe scena jazz românească, dar adesea prezentă în tot felul de fuziuni din underground-ul muzical, se adaugă un specialist în percuție, cu o cariera de peste 24 de ani că baterist, programator și producător, ajutat de un saxofonist genial, iar pentru cuvinte, este angajat în tot acest mix un scriitor care din poziția de textier a pus umărul la muzică în ultimii 30 de ani. Doamnelor și domnilor, din aceasta rețetă se naște astăzi un nou proiect, numit NINIGRA. Adică, textierul Florin Dumitrescu, saxofonistul Mihai Iordache, producătorul Tavi Scurtu și vocea Ana Cristina Leonte, invitată în cadrul programului RFI360.

Ana Cristina Leonte: “Ninigra, cred că și noi suntem pe cale de a contura acest concept cu fiecare piesă, fiecare produs muzical pe care îl vom face. La bază, după cum ai anunțat, stau versurile lui Florin Dumitrescu, un textier cunoscut și apreciat, scriitor, jurnalist, care a venit în Ninigra cu niște texte noi, foarte faine, foarte actuale, pe care, noi, o gașcă de muzicieni, cu Tavi și cu Iordache, încercăm să le scoatem în lume, ambalandu-le într-o poveste muzicală. E și pentru mine o abordare destul de nouă pentru că până acum eram mereu în postura de songwriter, și acum mi s-a pus în brațe acest rol de interpret, ba chiar mai mult, interpret a unei persona, cu totul. E ceva ce eu poate, nu aș face de una singură. E interesant să experimentezi ipostaza asta, prin proiectul Ninigra.”

Pentru că vorbeai despre mai multe ipostaze în care te regăsești, prin acest proiect, recomand celor care urmăresc acum să viziteze pagina de facebook dedicată Ninigra, eu acolo am găsit o fotografie în care regăsim mai multe variante de Ana Cristina Leonte.

Ana Cristina Leonte: “Da, cred că Ninigra, și ea ca și mine, are personalitate multiplă, cel puțin în videoclipul care urmează a fi lansat, da, m-am jucat și m-am distrat destul de mult în studio filmând și descoperind așa, în interiorul meu, tot felul de personaje feminine, pe care le-am îmbrățișat și le-am scos la iveală. Abia aștept să văd ce a ieșit. Eu m-am distrat, să vedem și rezultatul. Cumva conceptul video este fix ăsta, de conversație pe Zoom intre mai multe persoane, iar piesa numindu-se “Vreau să am prieteni”, practic strânge împreună toți acești prieteni, imaginari, virtuali, din interiorul și exteriorul nostru, are o dublă semnificație poate. Acum depinde, ce semnificație îi dau și privitorii clipului.”

Vorbim despre o creație, o piesa numită “Vreau să am prieteni” care vine după un an destul de greu, în care numai despre prietenie nu s-a vorbit, despre nevoia de a ne apropia, de a ne conecta, de a petrece timp împreună. O piesă neașteptat de jucăușă pentru un proiect muzical născut în carantină.

Ana Cristina Leonte: “Da, așa este, piesa este jucăușă, dar undeva privind un pic în adâncul semnificației versurilor, evident, se joaca mult și cu ironia, sau nu, se joacă poate chiar cu exprimarea unor adevăruri cu care ne confruntam și poate chiar frământările societății din ziua de astăzi. Chiar mă întrebam, cum dezvolți în ziua de astăzi o prietenie noua? Este cu adevărat dificil și cred că perioada asta va lasă niște urme asupra noastră, încă nu știm cât de adânci sunt, dar cred că vom afla.”

E clar că până una alta acest personaj numit Ninigra ia fiecare zi așa cum este. Nu cred că aduce în discuție planuri îndepărtate, de viitor, ci pare mai degrabă o motivație în plus în a trăi momentul.

Ana Cristina Leonte: “Da, așa este. Ninigra este aparent un personaj, o fată ingenuă dar care totuși pe parcurs are ceva lucruri destul de profunde de spus. O să descoperiți din piesele ce urmează. Suntem chiar la început de drum.”

 
Ascultă aici debutul muzical al proiectului Ninigra, piesa numită "Vreau să am prieteni".