Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Munții își așteaptă schiorii cu pârtii deschise și zăpadă

vladoprea_sinaia.jpg

Domeniul schiabil Cota 2000 Sinaia
Domeniul schiabil Cota 2000 Sinaia
Sursa imaginii: 
Vlad Oprea

Domeniul schiabil Cota 2000 de la Sinaia, una din singurele parții de schi de înaltă altitudine din România, s-a deschis oficial astăzi. Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat că vor fi două noi pârtii amenajate, în plus față de traseele deja știute. De asemenea, teleschiul din Valea Soarelui a fost inaungurat astăzi. Are 523 de metri lungime, o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, iar urcarea durează puțin peste trei minute.

„Telescaunul va funcționa normal, dar linia de așteptare la îmbarcare va fi diferit semnalizată, astfel încât să putem respecta toate normele de distanțare și siguranță. Iar masca rămâne și ea obligatorie atât pe peroane, la cozi, cât și în instalațile de transport”, a declarat primarul din Sinaia.

Dacă vă doriți însă zăpadă multă, trebuie să mergeți la Bâlea Lac. Salvamontiștii recomandă schiorilor și practicanților de snowboard să fie dotați cu un echipament de protecție suplimentară, dacă aleg Bâlea Lac, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă din România, de peste jumătate de metru, existând risc moderat de producere a avalanșelor. Salvamont Sibiu informează pe practicanții sporturilor de iarnă că la Bâlea Lac nu există pârtii amenajate și aici au avut deja loc avalanșe în această iarnă. Dacă vă aventurați în afara limitelor unei stațiuni de schi în zona de off-piste, trebuie să luați în considerare riscurile unui teren abrupt, cu diferite condiții de zăpadă, cu stânci, pietre, copaci etc. "Pentru a ne aventura în zone de off-piste avem nevoie de experiență, prudență, instincte bune și o tehnică foarte bună de schi. Cunoașterea zonelor în care se schiază e absolut necesară. Freeride-ul rămâne experiența cea mai completă în materie de schi", a precizat purtătorul de cuvânt al Salvamont Sibiu, Dan Popescu. Potrivit acestuia, Bâlea este cea mai folosită zonă pentru schi și snowboard din județul Sibiu unde nu există pârtii amenajate, însă aici există pericolul de avalanșe. Pentru o protecție mai bună, schiorii și snowboarderii care ajung la Bâlea Lac ar trebui să fie dotați cu un transceiver și un rucsac cu airbag de avalanșă, o lopată de zăpadă și o sondă. La Bâlea Lac este un risc moderat, de gradul doi pe o scară de la unu la cinci de producere de avalanșe. Încălzirea vremii favorizează declanșarea de avalanșe la peste 2.000 de metri altitudine în munții Făgăraș.

Domeniul schiabil din masivul Șureanu este pregătit și el pentru turiști. Chiar dacă accesul este ceva mai dificil, peisajul spectaculos de la aproape 2.000 de metri altitudine și frumusețea pârtiilor merită tot efortul. După cum spune Rareș Tileagă, monitor de schi, pentru Ziare.com: "Starea pârtiilor, la Șureanu, rămâne acceptabilă. Există zăpadă pe pârtii, nu vă îngrijorați în acest sens, însă este loc de mai bine. Stratul este, încă, insuficient, iar suprafața pârtiilor prezintă denivelări de relief, firești pentru această perioadă în care a nins puțin (denivelările, însă, vor dispărea când stratul de zăpadă va crește). Pe scurt, se schiază la Șureanu, sunt deschise 7 pârtii din 11, dar stratul de omăt de acum nu poate fi comparat cu cel din februarie, de pildă. Așteptați-vă să schiați în zăpadă relativ puțină, dar 100% naturală".