Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din amintirile anilor '80, în muzica de astăzi, Impact Music Project și "Omul de Zăpadă

Impact (din arhiva, fotografie din anii '80)

Din arhiva cu albumele foto și casete audio, în prezent. Ei sunt Impact, trupa timișoreană formată în 1980, astăzi membri ei fiind împrăștiați pe continent. În decembrie 2020, spre surpriza tuturor, cei patru au revenit sub numele Impact Music Project și au oferit fanilor o idee de piesa de pe vechile lor casete. De la idee la o piesă înregistrată corespunzător, lucrată, repetată și prezentată într-un clip excepțional. Frumoasă surpriza! Despre Impact Music Project, cu singurul membru rămas "acasă", Valentin Potra în Rfi360.

"Noi inițial ne-am propus să facem un album din ideile salvate înainte de destrămarea trupei, în anul 1987. Ideile muzicale au fost salvate pe o casetă care a stat la mine până în acest moment, iar eu am simțit că acele idei sunt bune și pot fi fructificate. Așa că, în primăvara anului trecut, i-am sunat pe băieți și am zis, hai să facem! Pe de altă parte reprezintă și o mare provocare, pentru că sunt niște idei de la vremea respectivă care trebuiau aduse la zi, ca să spun așa. Aici a fost cea mai mare provocare. Cum facem să nu fim ridicoli, cu idei de acum 30 și ceva de ani, dar nici să le transformăm în așa fel încât să nu mai semene cu ce simțeam noi pe atunci. Ne-au ajutat în această provocare doi oameni foarte importanți, respectiv cel care a făcut vocea, un om dintr-o altă generație, dar și dintr-o altă formație, este vorba de trupa Dincolo de Ziduri și Johnny Kui, cel pe care l-am rugat să ne ajute cu vocea. Și, al doilea om care ne-a ajutat foarte mult și care este la o vârstă asemănătoare cu Johnny, este vorba despre inginerul de sunet din Germania, Johannes Brun, care, spre mirarea noastră și a altora probabil care știu despre nemți că sunt reci și își văd de ale lor, Johannes s-a implicat foarte mult, inclusiv în instrumentație, în tot. Omul știe să cânte la chitară, la clape, a venit cu sound nou, deci a făcut în așa fel încât această piesă să sune și ca atunci și ca acum, și zic că a reușit. Când am auzit cât de bine sună, am zis că nu ne putem bate joc de piesă și să-i facem un videoclip încropit numai din imagini de studio, sau cum se face în mod normal, am zis că îi vom face un videoclip așa cum trebuie. Și pentru că textul piesei are o poveste și spune ceva, am mers pe el și am făcut un scenariu, realizând un videoclip, cum zic eu, nu s-a mai făcut pe la noi prin țară, în ultima vreme."

A fost mai întâi Impact, trupa formată în anul 1980 la Timișoara, contribuția lor în muzică fiind până în anul 1987, când doi membri ai trupei părăseau România. În ultimii ani de existența Impact a inseamnat patru muzicieni: Zoltan Lengyel (clape, vocal), Dan Pavel (chitară), Christian Podratzky (bas) și Valentin Potra (tobe). Înainte de destrămarea trupei, membrii formației au înregistrat pe o casetă toate piesele și ideile de la vremea respectivă. După 33 de ani de pauză, formația a intrat într-un studio din orașul Muenster pentru mai multe sesiuni de înregistrări, prima piesă fiind lansată în decembrie 2020, piesa numită "Omul de Zăpadă". 

"Propunerea mea le-a venit firesc, și ca o provocare, și pentru ei, după atâta vreme să refacem atâtea idei care ne-au bucurat tinerețile la vremea respectivă. Un lucru interesant, să ne regăsim după 33 de ani într-un an cu pandemie a fost reîntâlnirea noastră. Eu m-am urcat într-o mașină, cu cinelele și cu premierul și pedala la mine, iar Dan Pavel s-a urcat și el într-o mașină, în Franța, să ne întâlnim toți la Zoli acasă, că așa am stabilit, acolo să facem reuniunea, dar până nu am trecut de granita cu ungurii, Dan nu a plecat din Franța. Vorba a fost că dacă nu reușesc să trec granița, din pricina pandemiei, nu are rost să plece și el, așa că ei au așteptat telefonul meu. După ce am reușit să trec granița ungară, m-am dus spre Berlin să-l iau pe Cristi și atunci l-am sunat pe Dan și i-am zis, hai! Ne putem vedea! După aceea a mai fost o provocare. Deci, noi patru am reușit să ne întâlnim, am făcut repetiții după 33 de ani, am tras partea instrumentală, a fost provocarea cum tragem partea vocală că nu am fost toți în același timp. Asta s-a întâmplat în octombrie. Cu teste Covid la noi, am plecat cu Johnny tot la Munster, cu avionul, și am tras partea vocală, după care ne-am întors. Următoarea provocare a fost videoclipul, filmări, în pandemie."

Astfel, în decembrie, Impact Music Project lansa videoclipul piesei "Omul de Zăpadă", filmat cu ajutorul actorului Costa Tovarnisky, cu participarea trupei de dans White Steps Academy. Adică, trei zile de filmări în locații diferite, la marginea Timișoarei, la Casa Tineretului, dar și la Muntele Mic, cu alte zile de montaj, un videoclip despre care trupa spune "se ridică la nivelul muzical al piesei". Un prim pas spre un posibil viitor album. Bine ai revenit, Impact! 

 
Valentin Panduru in dialog cu Valentin Potra (Impact Music Project)