Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Impactul vaccinului anti-COVID asupra corpului uman

moderna-vaccin-mapn-9w2a6217.jpg

Primele doze de vaccin anti COVID ajunse in Romania
Image source: 
MApN

Primele 14.000 de doze de vaccin anticoronavirus produs de compania Moderna au ajuns miercuri dimineaţă la Institutul Naţional "Cantacuzino" din București, după cum a anunțat Ministerul Apărării. Vaccinurile vor fi distribuite în centrele regionale de vaccinare, în special în cele cu un număr mai mare de oameni care se vaccinează, pentru a evita risipa de doze. În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 - cel al BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna. Ambele vaccinuri folosesc tehnologia ARN Mesager.

Cum acționează vaccinul asupra corpului uman, cât timp rămâne ARN-ul mesager, introdus prin inocularea serului, în corpul uman, dar și care este deosebirea între vaccinurile clasice și cele bazate pe ARN mesager, explică Simona Ruță, profesor universitar de virusologie la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, în cadrul conferinței tip webinar, Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor, desfășurată pe 8 ianuarie 2020, demers al Colegiul Medicilor din România și Ministerului Sănătății.

„Vaccinurile pe care le avem acum disponibile, în Uniunea Europeană, atât cel de la Pfizer și cât și cel de la Moderna, se bazează pe tehnologia ARN mesager. Nimic altceva decât niște seturi de instrucțiuni genetice care le spun celulelor noastre cum se fabrică o proteină virală. Și dintre toate proteinele virale se alege o proteină cheie, deja celebra proteină “țepușă”, proteina Spike, cu care virusul se leagă de receptorii celulari și deschide ușa de intrare în celulă. Și ăsta e un prim avantaj, că răspunsul imun este cumva focalizat împotriva unui singur antigen, împotriva unei singure proteine cheie din structura virusului.”, spune Prof. Univ.Dr. Simona Ruță.

Cum arată această informație genetică, cum știe celula să o citească?

“Arată exact ca un text scris. Sunt niște înșiruiri de litere, câte trei litere formează un cuvânt, fiecare cuvânt este tradus în interiorul celulei noastre într-un aminoacid (aminoacizii fiind fragmentele din care sunt alcătuite toate proteinele, și proteinele noastre din celulă, și proteinele virale).

Noi avem niște fabrici de proteine în celulă, care se numesc ribozomi și care au fost descriși de singurul laureat al premiului Nobel pentru medicină, românul George Emil Palade. Acești ribozomi se găsesc în citoplasma celulei și după ce injectăm vaccinul, picăturile de grăsime în care este livrat acidul nucleic, ARN-ul mesager, sunt degradate, iar ARN-ul mesager ajunge la nivelul ribozomului și, deci, niciun moment nu pătrunde în nucleul celular, nu vine în contact cu materialul nostru genetic care se găsește în nucleu, nu se poate integra în ADN-ul nostru celular. În plus, acest ARN mesager supraviețuiește foarte puțin în interiorul celulei, timpul lui de înjumătățire este de numai 8-10 ore. Deci în două trei zile dispare complet.

Ceea ce rămâne este numai proteina sintetizată, care este expusă pe suprafața celulei care a sintetizat-o în două forme. Într-o formă completă, care seamănă foarte bine cu forma în care este ea prezentă pe suprafața virusului și sub forma unor mici fragmente.”, mai spune Prof. Univ.Dr. Simona Ruță.

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm