Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Ghiduc – Mindcraft stories, o traistă cu poveşti ştiinţifico - NEfantastice

Ceea ce numim noi viitor pare că se află undeva în faţa noastră. Trăim cu această imagine în minte : venim dintr-un trecut în acest prezent din care ne proiectăm în viitor. Unii o pot face mai repede, alţii rămân cu ochii întorşi către trecut încercând să înţeleagă un viitor pe care nu-l vor vedea niciodată.

E suficient să întorci capul şi să te uiţi în faţă. Pentru unii dintre noi, viitorul este deja prezent. Am simţit-o pe pielea mea stând de vorbă cu puştanii care creează în România mii de start-up-uri. Mai sunt şi puştanii care codează proiectele digitale care ne schimbă deja vieţile. Ei nu doar văd în viitor ci îl redesenează şi îl fac deja prezent în vieţile lor.

Tehnologiile accelerează tot, până şi timpul subiectiv în care trăim. Ne aflăm în pragul unei schimbări de paradigmă, o transformare radicală a lumii în care trăim. Astăzi vom încerca să înţelegem mai bine ce înseamnă această transformare pentru noi, cei care lucrăm în media.

Când zicem media, zicem mai întâi ziare, televiziuni, radiouri şi agenţii de presă. Zicem aşa când stăm întorşi cu faţa către trecut. Dacă ne întoarcem ochii către viitor, vom vedea altceva : reţele sociale digitalizate, bloguri şi vloguri, reţele descentralizate care recrează în blockchain ceea ce aveam înainte pe hârtie şi pe ecrane. Lumea se schimbă şi media se schimbă şi mai repede în lumina viitorului care bate la uşă.

Am căutat un personaj care a trăit suficient în media clasică pentru a-i înţelege forţa şi slăbiciunile. Un personaj care în acelaşi timp şi-a întors ochii către viitor şi, de acolo, aduce în prezent un nou gen de media. Aşa am ajuns la Mihai Ghiduc, redactor-şef la Mindcraft stories. Ce este Mindcraft stories ? O platformă digitală în care veţi găsi informaţii şi poveşti mult mai interesante decât ceea ce vedeţi pe la televizor sau citiţi prin ziare. Mergeţi şi vă convingeţi singuri la adresa : www.mindcraftstories.ro.

 

 

Mihai Ghiduc a început cu un liceu sanitar în Botoşani, după care a virat spre universul tehnic la Universitatea tehnică « Gheorghe Asachi » din Iaşi. În 1998 a început să scrie la Opinia studenţească, după care s-a jucat puţin de-a PR-ul, adică relaţii publice. Descoperă jurnalismul cu pasiune şi trece prin multe posturi de redactor-şef la Maxim România şi la Men’s Health România şi redactor-şef adjunct la Marie Claire România.

Din ianuarie 2019 este propriul angajat la o platformă pe care a creat-o singur : Slow forward (https://slowforward.ro). Din ianuarie 2020 a preluat funcţia de redactor şef la Mindcraft stories, o platformă media digitală în care vă puteţi întâlni cu media viitorului. Este susţinută de BRD Groupe Société Générale, care susţine şi emisiunea noastră « Noi venim din viitor ». Pe Mindcraft stories veţi găsi poveşti despre tehnologie, ştiinţă, bani, cultură, sănătate, mediu, societate, coronavirus şi, evident, roboţi.

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor

 
Noi venim din viitor - ediția din 22 ianuarie 2021