Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


6 spectacole-lectură exclusiv online, pe texte de Nora Iuga, Lavinia Braniște și Mihaela Michailov

identitati_replika.jpg

Centrul Replika
Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale
Image source: 
Centrul Replika

Proiectul "Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale" este un proiect de cercetare literară și creație teatrală, care își propune să promoveze literatura română contemporană: proză, poezie, dramaturgie, pe plan național și internațional. În cadrul proiectului vor fi realizate șase spectacole-lectură (3 în limba română și 3 în limba germană), având la bază texte contemporane românești: "Capricii periculoase" de Nora Iuga, "Sonia ridică mâna" de Lavinia Braniște și "Copii răi" de Mihaela Michailov.

Textele vor fi adaptate, dramatizate, montate și filmate de către artiste și artiști care activează în cadrul Centrului de Teatru Educațional Replika și în cadrul companiei Citizen.KANE.Kollectiv din Stuttgart, si vor putea fi vazute pe platforma Vimeo, în perioada 28 ianuarie–31 ianuarie pe canalul Centrului de Teatru Educational Replika.

Nora Iuga este poetă, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză. În 2007, a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, premiu acordat celor care contribuie la răspîndirea culturii germane în lume. A obținut numeroase premii în România pentru volume de poezie și proză. Capricii periculoase – volum de poezii – a fost reeditat în 2020 de Casa de Pariuri Literare, tradus în germană - Gefährliche Launen - și publicat la Editura Klett-Cotta din Stuttgart în 2007.

Lavinia Braniște scrie poezie, proză și literatură pentru copii. La Editura Polirom i-au apărut volumul de proză scurtă Escapada (2014) și romanul Interior zero (2016), care a primit premiul „Nepotu’ lui Thoreau” pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016 și a fost tradus în germană și poloneză. În 2019, tot la Editura Polirom, i-a apărut romanul  Sonia ridică mâna, premiat la Gala Sofia Nădejde, care va apărea în germană în martie 2020 - Sonia meldet sich - la Editura Mikrotext.

Mihaela Michailov este autoare de piese de teatru, profesoară de dramaturgie la UNATC „I.L.Caragiale”, București și co-fondatoarea Centrului de Teatru Educațional Replika. Piesele ei au fost montate la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Mic și Foarte Mic din București, Teatrul Excelsior din București, Teatrul „Ion Creangă” din București, Teatrul Gong din Sibiu, Centrul de Teatru Educațional Replika. Piesele Mihaelei Michailov sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, greacă, maghiară, spaniolă. Piesa „Copii răi” a fost prezentată sub forma unui spectacol-lectură la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2014, a fost montată în Bulgaria, Franța, Germania, Luxemburg și publicată în 2016 la Editura Solitaires Intempestifs.

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării creaţiilor artistice performative, cu miză socială și pedagogică. Este o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. "Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate."

Identități literare naționale. Perspective teatrale internaționale este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul „Zilei Culturii Naţionale”. Partenerii proiectului sunt Goethe-Institut și Ambasada Republicii Federale Germania.