Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei mutații ale virusului SARS-CoV-2 amenință Europa. Medic: Tulpina din UK, dominantă în România în martie-aprilie

Centrul European pentru Controlul Bolilor avertizează că cele trei mutații ale virusului SARS-CoV-2 implică un risc foarte ridicat pentru Europa și că măsurile restrictive nu trebuie relaxate. Este vorba despre mutaţiile detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. În România, opt persoane au fost infectate cu noua tulpină din UK, potrivit Ministerului Sănătății.

Cercetătorul şi epidemiologul Octavian Jurma spune la RFI că pe baza evoluţiei din Anglia, noua tulpină de coronavirus ar putea deveni dominantă în România în luna martie.  "Putem vedea aceste două tulpini ca două epidemii diferite", spune Octavian Jurma, invitatul ediției din această seară a emisiunii Sănătatea FM.

Familia versiunilor infecțioase ale SARS-CoV-2

 „ Avem trei tulpini care au mutație în aceeași poziție -  501 Y- mutație care face, cumva, fie individual, fie în colaborare cu alte mutații ca virusul să se atașeze mai ușor de celulă, deci să ne infecteze mai ușor. Și aceasta este cea mai mare problemă a acestor trei tulpini: tulpina britanică, despre care s-a vorbit cel mai mult, care este și prima- Versiunea 1-, apoi mai avem tulpina din Africa de Sud, de care iarăși a început să se vorbească mai mult – V2 (versiunea 2) - și avem o a treia versiune, cea din Brazilia, care practic fac parte din aceeași familie de versiuni  infecțioase.  Ele încă nu s-au întâlnit decât în Londra, unde a fost identificată tulpina din Africa de Sud, care a determinat o îngrijorare suplimentară pentru că deja avem o tulpină mai infecțioasă, nu dorim să se recombine cu <surorile> din familia aceasta

O nouă tulpină, o nouă epidemie

Tulpina din Marea Britanie circulă în România încă din decembrie. Faptul că nu a fost un contact direct al unei persoane venite din Anglia ne confirmă că este deja o transmitere comunitară a acestei tulpini, că i s-a pierdut urma, și faptul că a fost confirmată în altă parte decât în București confirmă a doua ipoteză, cea care sugera că amestecul de populație din perioada sărbătorilor va răspândi și această tulpină țn țară. De ce nu se vede încă pe curbă? Acest lucru se datorează faptului că această tulpină, chiar dacă este doar ușor modificată față de tulpina curentă,  produce o curbă epidemică diferită. E ca și cum am avea o nouă epidemie pe lângă epidemia curentă. Așa că durează până când această populație să se multiplice chiar dacă o face exponențial, astfel încât să fie suficient de multe cazuri. În UK, această tulpină a fost identificată prima oară în septembrie. În 4 luni  a ajuns să aibă o prevalență de  50% în numărul de cazuri. Dacă la noi circulă din decembrie, ne putem aștepa ca în martie - aprilie, această tulpină să devină dominantă, să reprezinte mai mult de  50% din cazuri.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM - ediția din 27 ianuarie 2021