Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre repornirea industriei muzicale românești la Romanian Music Export

romanian_music_export.jpg

Romanian Music Export
Romanian Music Export: Lucifer - "A Rock Opera"
Sursa imaginii: 
Romanian Music Export

Romanian Music Export (RME) este un program românesc ce vine din zona antreprenorială, misiunea clară fiind de a promova artiștii români la nivel european. Pe 31 ianuarie de la ora 13, Romanian Music Export devine loc de intalnire, online, pentru panel-uri de discuție live și înregistrate cu speakeri români și străini relevanți pentru industrie.

Pe langa promovarea artistilor, Romanian Music Export pune la dispozitie o platforma digitala care ofera indrumare si suport artistilor romani pe timp de pandemie. "Platforma digitală RME este creată pentru artiștii români, în special cei în ascensiune, care au atât o nevoie vitală de consiliere și suport în timpul acestei perioade fără concerte și fără plăți, dar și de parteneri cu care să discute posibile soluții pentru reconstrucția carierelor lor în viitorul apropiat."

Evenimentul din 31 ianuarie initiat de Romanian Music Export online, reunește în panelurile de discuții reprezentanți ai marilor festivaluri din Europa: Summerbreeze Open Air (Germania), Wide Days (Scoția), Nova Rock (Austria), dar și ai celor locale (ARTmania, Untold, Electric Castle, Summer Well, Awake) sau ai cluburilor de evenimente din țară (Quantic, Rockstadt, Form Space, Club Control, Expirat), manageri de teatru și culturali, artiști români și reprezentanți ai companiilor de booking și management.

Printre panelurile de discuții se numără:

Health&Safety/Post pandemic events reopening - Când putem spera la o repornire a industriei? Suntem în siguranță dacă redeschidem evenimentele cu audiență mare? Cum sprijină autoritățile redeschiderea vieții culturale și a spectacolelor? Sunt atât de multe necunoscute, însă vom încerca să aflăm răspunsuri la câteva dintre ele.

AR+VR+MR=XR/ The Next Festival - Cum vor arăta festivalurile viitorului? Ce tehnologii noi ar trebui să folosească producătorii de evenimente mari pentru a-și păstra publicul actual, dar și pentru a atrage noi oameni, în special tineri?

Freelance Musician or Artist? - Cum e mai bine pentru mine, ca muzician: să mă reprezint singur sau să mă înrolez la o agenție? - o întrebare care își caută răspuns de mult timp, mai ales în spațiul muzical autohton. Argumente pro și contra vor fi expuse, exemple vor fi date, concluziile le va trage fiecare pentru sine.

Festival bookers - Cum se stabilește o direcție artistică pentru un festival? Cum aleg managerii de booking trupe mai puțin cunoscute, care ajung astfel să cânte pe scena unui festival mare? Unde găsesc bookerii aceste trupe? La aceste întrebări (și multe altele), aflăm răspunsuri din discuția de o importanță vitală pentru viitorul exportului muzical din România.

Women In Music Business  - Equality in the Music Scene – Este industria muzicală un mediu în care femeile se pot bucura de success? Femeile manageri culturali și directori de festival se confruntă cu discriminare? Acest panel își propune să deschide discuția despre egalitatea în industria muzicală și ce pași sunt de făcut pentru a accesibiliza nișa pentru și mai multe femei în poziții cheie.

Pe lângă panelurile de discuții, o serie de trupe românești vor susține concerte în cadrul Romanian Music Export Online: Lucifer - A Rock Opera, Balkan Taksim, Psihodrom, Blană Bombă, White Walls, Dirty Shirt, Roadkillsoda, Gramofone, JazzyBIT. 

Romanian Music Export a fost creat ca un program promoțional ce identifică și susține artiștii români la început de drum, oferindu-le suport în creșterea carierei lor atât pe plan național, cât și internațional. Primul eveniment online din seria Romanian Music Export poate fi urmarit la adresa https://musicexport.ro/, dar și pe canalele de Facebook și de Youtube, vizionarea fiind gratuită pentru public. Romanian Music Export online este un proiect muzical și de antreprenoriat cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.