Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spectacole lectură, într-o acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus

insultati._afis_realizat_de_levente_benedek_1.jpg

"Insultați Belarus(ia)"
"Insultați Belarus(ia)" - concept grafic: Benedek Levente
Sursa imaginii: 
Concept grafic afiș: BENEDEK LEVENTE

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”, în România va începe ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus. Mai exact, 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova se alătura programului mondial de lecturi – Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa "Insultați Belarus(ia)" de Andrei Kureicik.

În urma alegerilor prezidențiale din 9 august 2020 din Belarus, considerate a fi fost câștigate prin fraudă de actualul președinte Aleksandr Lukasenko, au fost declanșate valuri de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorii paralele, ar fi trebuit să fie castigatoarea scrutinului. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir, în ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”. În Belarus protestele continuă, acțiunea fiind considerată cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani, în care s-au înregistrat peste 32.000 de arestări, 83.000 de zile de încarcerare, 900 de dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 5 morți. Printre cei arestați (sau concediați) se află și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru. 
 
La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților, astfel, pe 26 august 2020, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe.  În ciuda încercărilor repetate ale Ministerului Culturii, nu s-a putut forma o nouă trupă, iar teatrul a rămas inactiv. În schimb, trupa demisionară s-a reunit într-un subsol unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.
 
În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. 
Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.
 
"Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională "Insultați Belarus(ia)" este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.", spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia). 
 
Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Haga, Amsterdam, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent.
 
În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020 la Teatrul Național din Iași, în cadrul proiectului LECTURI³. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău. 
 
La inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, în perioada 7-22 februarie 2021 va avea loc un maraton de spectacole lectură:  16 teatre din România și Republica Moldova s-au alăturat acestui demers. Spectacolele lectură vor fi difuzate online sau vor fi jucate cu public în sală - gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate restricțiile impuse de situația sanitară din fiecare oraș. 
 
"Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că acestă acțiune comună a teatrelor din România în sprijinul artiștilor din Belarus este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău. Urmează noile spectacole-lectură, fiecare dintre dintre ele aducând ceva specific în această acțiune comună de solidaritate artistică și umană.” – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.
 
 
"Insultați Belarus(ia)" / serie de spectacole-lectură 
PROGRAM 
 
1. duminică, 07 februarie 2021 - Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
2. luni, 08 februarie 2021 - Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău 
3. marți, 09 februarie 2021 - Teatrul de Nord - Trupa „Mihai Raicu”, Satu Mare 
4. miercuri, 10 februarie 2021 - Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu
5. joi, 11 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău
6. vineri, 12 februarie 2021 - Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
7. sâmbătă, 13 februarie 2021 - Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște
8. duminică, 14 februarie 2021 - Teatrul Regina Maria, Oradea
9. luni, 15 februarie 2021 - Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe 
10. marți, 16 februarie 2021 - Teatrul Tineretului, Piatra Neamț
11. miercuri, 17 februarie 2021 – unteatru, București
12. joi, 18 februarie 2021 - Teatrul de Stat Constanța
13. vineri, 19 februarie 2021 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați
14. sâmbătă, 20 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava
15. duminică, 21 februarie 2021 - Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova
16. luni, 22 februarie 2021 - Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” 
 
Detalii despre fiecare dintre cele 16 reprezentații – ora spectacolului, modalitatea de prezentare (online sau în sală), distribuția etc  - sunt disponibile pe website-urile teatrelor participante.