Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalele din România, încotro?

emanuel_ungureanu_incendiu_piatra_neamt_spitale_prize_smulse.jpg

Priză smulsă din perete, la Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Cluj-Napoca (Sursa foto: Emanuel Ungureanu)
Priză smulsă din perete, la Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Cluj-Napoca (Sursa foto: Emanuel Ungureanu)

România este, din păcate, ţara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare. Spitalele noastre au 50 de ani sau peste, spunea recent ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Așadar, multe spitale funcționează în clădiri vechi, care nu mai respectă standardele de siguranță. Ce este de făcut în această situație? Să se securizeze clădirile vechi sau construiască altele noi? 

" Pacienți și medici, cu toții avem nevoie de spitale noi. Este treaba autorităților să înceapă să le construiască, nu pe hârtie, ci faptic. Ca președinte al Colegiului Medicilor din România consider că nu mai este timp de planuri și spitale pe hârtie, este nevoie să începem să săpăm fundația noilor spitale, poate chiar în curtea spitalelor vechi, ca apoi să transferăm îngrijirea pacienţilor acolo, lăsând în urmă aceste clădiri triste şi învechite, ca nişte relicve ale trecutului sistem de sănătate. Şi asta trebuie să se întâmple acum, anul acesta. Lucrările să se desfăşoare fără oprire până la finalizare, nu să fie oprite pe parcurs”, a spus medicul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în cadrul dezbaterii "Spitalele din România, încotro? Actul medical vs. infrastructură", organizate de CMR.   „Actul medical trebuie să se desfășoare în spitale sigure. Spitalele noi nu se pot da în folosințî mâine, iar pacienții au nevoie de spitale astăzi. Noi, medicii trebuie să ne desfășurăm activitatea în aceste spitale vechi, unde, urgent, trebuie să găsim soluții pentru a funcționa în condiții de siguranță. Este nevoie de finanțare, de alocări de resurse, de reglementări care să facă posibile, urgent, schimbările în spitale”, a explicat”, a adăugat președintele CMR.

"Nu o să vă prezint promisiuni grosolane, de genul mâine vom avea spitale noi în România. Sunt obiective de investiții complexe, care necesită timp. Dar vă voi informa care este stadiul în fiecare zi. Ce vă pot spune este că proiectele celor 3 spitale regionale vor fi accelerate", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în deschiderea dezbaterii ". Ministrul Sănătății mai spune că spitalele vechi au nevoie de investiții "cu cap și coadă". Vlad Voiculescu își dorește, de asemenea, o "revizuire" a regulilor din spitale. "Doar a ne uita înapoi și a găsi vinovați nu ne ajută foarte mult, nici pe pacienți, nici pe cei care îi îngrijesc", a adăugat ministrul Sănătății.

Ascultați declarațiile în ediția din 3 februarie 2021 a emisiunii Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM - ediția din 3 februarie 2021