Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campanii care schimbă lumea

campanii-schimba-lumea.jpg

Fundația Calea Victoriei
Cursul online numit "Campanii care schimbă lumea" porneste din 16 februarie 2021 de la ora 19:00,
Sursa imaginii: 
www.fundatiacaleavictoriei.ro

Că ai o asociaţie care încearcă să schimbe legislaţia în privinţa accesului la medicamente, sau începi o campanie pentru a opri despăduririle din zona ta. Poate că vrei să devii un profesionist în zona de advocacy/public affairs şi vrei să ştii cum să duci campanii pentru a convinge Parlamentul să schimbe legislaţia dintr-un anumit domeniu. Poate vrei să opreşti ridicarea de construcţii ilegale în zona ta sau să îmbunătăţeşti legislaţia în privinţa adopţiilor, oricare ar fi scopul tău, rareori o poţi face fără o campanie de convingere – a autorităţilor, publicului, presei şi altor actori. Totul ține de motivare, organizare, de o bună campanie pentru împlinirea cauzei dorite. Fundația Calea Victoriei vă propune un curs dedicat acestui subiect, curs online numit "Campanii care schimbă lumea", susținut din poziția de lector de Lucian Lumezeanu, iniţiator de-a lungul anilor de astfel de campanii, a condus asociaţii şi coaliţii care au reunit unele dintre cele mai cunoscute companii din România, dar şi ONG-uri civice. 

Romania nu se poate lăuda cu un simț civic ridicat. Și totuși, din mulțime apar adesea inițiative gândite să schimbe ceva. Nu toate reușesc. Ce anume lipsește pentru ca o campanie să poată coagula comunitatea spre împlinirea unui țel?

Lucian Lumezeanu: "Aș spune că nu lipsește spiritul civic, lipsește în mare măsură o metodă de a propulsa acest spirit civic, de a duce acest spirit civic spre îndeplinirea obiectivelor. Foarte mulți vor să facă lucruri, atât în zona strict profesională a companiilor care vor să facă de exemplu lobby pentru guvern pentru îmbunătățirea legislației pe singuranta la incendiu, și pe de alta parte, pe zona strict civică, pentru salvarea unor păduri, însă nu au de fiecare dată metodele necesare, nu știu cum să facă, de unde să înceapă, ce instrumente să folosească, iar cursul pe care îl voi preda își propune să umple acest gol de informații."

Cu o diplomă de facultate şi una de master în domeniul relaţiilor internaţionale, Lucian Lumezeanu a lucrat câţiva ani în presă, mai întâi ca jurnalist de Externe, apoi de Politică Internă. A trecut apoi în comunicare, într-o agenţie de Public Affairs unde a lucrat pentru unele dintre cele mai importante companii şi asociaţii din România. Din 2017 lucrează pentru filiala locală a liderului mondial în domeniul vatei bazaltice, folosită în construcţii. Acolo se ocupă de comunicarea pentru noua fabrică din România, de 50 de milioane de euro a grupului, dar mai ales de campanii pentru siguranţa la incendiu şi eficienţă energetică în clădiri. Lucian a fost timp de 2 ani preşedintele Consiliului Director al ROENEF – Asociaţia pentru Promovarea Eficienţei Energetice – şi are la activ o serie de succese în zona îmbunătăţirii legislaţiei prin dialog cu autorităţile.

În ce constă o bună și complexă campanie de advocacy?

Lucian Lumezeanu: "O campanie bună înseamnă una care are un obiectiv foarte realist, foarte strict definit, o înțelegere clara de ce acest obiectiv este în interesul public, nu doar în interesul unei asociații sau a unui ONG de mediu, și trei, îi trebuie o metodă foarte clară, un drum pe care trebuie să-l urmeze cu pasi bine definiți de cunoaștere a procesului."

Cursul online numit "Campanii care schimbă lumea" pornește din 16 februarie 2021 de la ora 19:00, amănunte despre acest curs, aici https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/campanii-care-schimba-lumea/

 
Valentin Panduru in dialog cu lectorul Fundației Calea Victoriei, Lucian Lumezeanu.