Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Andreea Moldovan (MS), despre cum se face testarea anti-COVID în școlile fără cabinete medicale

read-5201293_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Peste 1.400 de elevi și angajați din școli au fost confirmați cu COVID-19 începând din 8 februarie, când au fost redeschise majoritatea școlilor din România, a anunțat vineri seară Ministerul Educației. "În România există 2.404 de cabinete medicale școlare", a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, invitatul emisiunii Sănătatea FM. Potrivit medicului, au fost alocate un million o sută de mii de teste rapide antigen către Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Peste 425 de mii au ajuns deja în unitățile de învățământ, restul sunt încă la DSP uri.

"În România există 2.404 de cabinete medicale școlare, 460 cabinete dentare, 1.071 medici școlari, 542 medici dentiști, 3.630 asistente medicale și 433 asistente medicale din cabinete dentare", a declarat pentru RFI, dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Potrivit acesteia, au fost alocate un million o sută de mii de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SRAS-CoV 2 către DSP–urile din țară. Peste 425 de mii au ajuns deja în unitățile de învățământ, restul sunt încă la DSP uri.

"Testele rapide antigen au fost preluate din spitalele care nu le utilizau. Ele au o sensibilitate corspunzătoare atunci când sunt făcute persoanelor simptomatice", mai spune medicul.

"Fiecare școală are obligația să aibă un izolator, un spațiu unde copiii cu afecțiuni infecto-contagioase să poată fi izolați până la preluarea de către părinte sau până la luarea atitudinii necesare. În izolator, copilul va fi însoțit de un cadru didactic sau un adult, nu va fi lăsat nesupravegheat.

A doua variantă -în școlile unde nu există cabinet medical, izolator sau personal care să facă testarea, atunci se merge pe modelul anterior testării rapide în școli : cu ajutorul mediculor de familie sau al ambulanțelor care merg la domiciliu, pentru testare."

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. ; La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.; La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB. În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

Numărul total de cazuri la nivel național înregistrate în școli în perioada 8-19 februarie:

1. Număr clase cu activitate suspendată în perioada 8-19 februarie: 730

2. Număr elevi confirmați în perioada 8-19 februarie: 809

3. Număr angajați confirmați în perioada 8 - 19 februarie: 638

INTERVIUL INTEGRAL CU DR. ANDREEA MOLDOVAN POATE FI ASCULTAT ÎN EMISIUNEA SĂNĂTATEA FM, ediția din 17 februarie 2021.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 17 februarie 2021