Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imagistică prin rezonanță magnetică pentru copii. Muzică și povești, în loc de anestezie generală

bogdana.jpeg

Image source: 
Facebook/ Bogdana Cavaloiu

Mulți copii cu vârsta de peste 6 ani care ajung la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, din Capitală, cu indicație de imagistică prin rezonanță magnetică, fac investigația fără anestezie generală. Ei reușesc să stea aproape nemișcați în timpul scanării datorită melodiilor sau poveștilor preferate, pe care le aud în căști. Cum pregătim copilul pentru investigație, ce va experimenta copilul în timpul și după procedură, care sunt avantajele, riscurile dar și limitele procedurii, sunt câteva dintre întrebările la care ne-a  răspuns medicul Bogdana Cavaloiu, Șef Laborator Radiologie și Imagistică Medicală, invitata emisiunii Sănătatea FM.

 

Dr. Bogdana Cavaloiu, Șef Laborator Radiologie și Imagistică Medicală, Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din Capitală:

  • Din păcate, nu se poate face investigație prin rezonanță magnetică fără anestezie generală, la copiii foarte mici. Noi încercăm și facem tot posibilul, încercăm de fiecare dată cu fiecare copil care este mai mare de 6 -7 ani, să vedem dacă putem să renunțăm la anestezia generală, cu mască laringiană, să vedem dacă acesta este suficient de cooperant astfel încât să facă investigația cu ajutorul muzicii pe care o punem – și îi întrebăm ce muzică preferă- sau cu ajutorul poveștilor. Dacă IRM-ul este o procedură non-invazivă, anestezia generală comportă anumite riscuri, așa că facem tot posibilul să vedem dacă putem evita anestezia generală. Nu se poate face IRM doar cu o simplă sedare, copilul trebuie să stea nemișcat iar pentru asta este nevoie de anestezie generală.
  • Din experiența mea, copiii reușesc să suporte mai bine această investigație, în comparație cu adulții, pentru că ei nu vin cu idei preconcepute și dacă mama este liniștită și îi explică faptul că nu îl doare și că nu se va întâmpla nimic, atunci copilul va fi cu siguranță liniștit.
  • Părinții trebuie să le spună copiilor că nu îi doare, că nu li se întâmplă nimic rău și că vor auzi niște zgomote, care pot fi anulate de muzica pe care o ascultă în căști. Important este ca părintele să rămână optimist.
  • Copiii sunt fericiți după investigație, și acest lucru ne face și pe noi fericiți și ne facem să încercăm de fiecare dată să –i convingem să facă investigația fără anestezie generală.
  • Copiii îmi cer genuri muzicale diferite, manele, muzică clasică, rock... Partea cea mai bună este că muzica ne ajută să facem RM fără să apelăm la anestezie generală.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm