
Emisiunile RFI RO
S-a deschis "librăria unde schimbi lumea"
bunicii_nostri_seneca.jpg

Despre acest demers am aflat mai multe de la Victor Alexa, parte din echipa Seneca: "O librărie poate schimba lumea, făcându-și treaba, vânzând cărți cât mai bune oamenilor. Acestea este misiunea asumată de noi încă din 2014, de când am deschis spațiul Seneca Anticafe. Acolo ne-am propus să avem o selecție foarte rigurioasa de cărți, pentru a fi cât mai ușor să alegi titluri bune. A avut un succes librăria, și de când a început pandemia a trebuit să ne mutam online, în paralel am pornit și proiectul "Bunicii Noștri", prin care furnizăm alimente și produse de igienă vârstnicilor. Am cumulat cele două proiecte și am deschis ceea ce am numit noi ca fiind, o librărie socială. Practic, ne folosim de veniturile din vânzarea de carte pentru a finanța proiectul "Bunicii Noștri".
Cum s-a putut dezvolta într-un an atât de complicat cum a fost 2020, un an în care ne-a fost cerut să devenim antisociali, cum a fost să pui la punct un astfel de proiect care din start presupune să interacționezi, să cunoști oameni?
Victor Alexa: "A fost ceva extraordinar și pentru noi ca echipă, pentru că nu am mai făcut asta înainte, dar ne-a mobilizat destul de rapid. În luna aprilie am constatat că pericolele pe care le aduce pandemia sunt un lucru nou și destul de serios, mai ales pentru o anumită grupă de vârstă, o grupă socială. Pur și simplu ne-am dus în magazine am cumpărat produse, le-am împachetat, am luat legătura cu oamenii și ne-am făcut astfel liste de beneficiari. Iar în timp am ajuns la peste 500 de beneficiari lunar ai pachetelor noastre."
Nu e deloc puțin lucru, și trebuie spus că în acest an complicat ați reușit să aduceți alaturi de voi tot felul de parteneri, de companii, care v-au ajutat să continuați acest demers. Acum îmi pare că, prin fiecare carte întinsă spre oameni, spre noi, încercați puțin să ne responsabilizați, să ne implicați în această cauză care trebuie susținută printr-o simplă achiziție de carte.
"Intr-adevar, avem și alte surse de finanțare pentru acest proiect, dar am văzut și că se poate, dacă ne chivernisim bine, să finanțăm și din vânzarea de carte proiectele sociale. Deviza noastră a fost simplă, vrei o lume mai bună, citește mai mult! În primul rând că vei fi mai învățat, deci vom câștiga un cetățean mai învățat, dar vei contribui și la buna desfășurare a unui proiect social. Din 27 februarie încercăm să vindem cât mai multe cărți prin librăria noastră online, în toată țara și nu numai, îi vom invita și atrage pe cititori cu fel de fel de surprize și oferte în librăria noastră, iar la finalul fiecărei săptămâni vom face calculele și vom vedea cât putem să distribuim din venituri, să direcționam din vânzarea de carte spre achiziția de produse de alimente pentru vârstnici. De asemenea, pe lângă achiziția de carte din librăria noastră online, cei care doresc să se implice în proiectul nostru social numit "Bunicii Noștri", pot face donații direct pe site-ul www.buniciinostri.ro sau pe pagina web a Asociației SNK. Acceptam și redirecționări de 3.5% din impozitul pe venit, prin formularele 230, până pe 25 mai, și absolut oricine dorește să ne ajute este binevenit alături de noi. Nu am fi putut dezvolta acest proiect fără sprijin venit din exterior."
In 2020, oamenii de la Seneca au ajutat 1.200 de vârstnici singuri și au livrat în siguranță peste 11.170 de pachete cu alimente și produse de igienă, în 53 de localități și cu ajutorul a 84 de voluntari. In 2021 tu poți fi Ambasadorul Bunicilor și poti da vestea lansării librăriei online www.shop.senecanticafe.ro mai departe pe platformele de socializare. Dacă 10 persoane din comunitatea ta ar achiziționa cărți de la Seneca, "am putea asigura masa zilnică pentru 1 bunic timp de o lună. Dacă vrei să fii și offline parte din poveste, te așteptăm cu drag în echipa de voluntari." spun inițatorii demersului caritabil "Bunicii Noștri".