Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 15 februarie 2021

jurnal_rural_5.jpg

Image source: 
rfi

3,8 miliarde euro, în următorii doi ani, pentru agricultori și fermieri România va beneficia, în următorii doi ani, de un ajutor financiar european de peste 3,8 miliarde de euro pentru plata subvenţiilor în agricultură, a declarat directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

Potrivit acestuia, banii vor ajunge la fermierii români pe schemele de plată deja existente, subvenţiile din fonduri europene urmând să fie acordate atât pentru terenuri, cât şi pentru animale. Directorul APIA a precizat că, începând cu 1 martie a.c., va demara campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021. Cererile vor putea fi depuse online până pe 15 mai.

Controale sanitar-veterinare în industria alimentară

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în luna ianuarie, 77 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 453.000 de lei. Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat operatorii din industria alimentară. Acţiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate.
Printre neconformităţile constatate s-au aflat: neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare).

 

Pro Agro cere actualizarea bazei date cu bovine

Membrii Federaţiei Pro Agro solicită autorităţilor actualizarea cât mai urgentă a numărului de bovine, întrucât la ora actuală se subvenţionează un mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice. De fapt, prin raportarea la cifrele istorice nu se reuşeşte altceva decât subvenţionarea unui mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice. Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fără temei, reprezentanții Pro Agro menţionează că, anul trecut, în programul subvenționat din fonduri naționale se aflau în plată 22.000 de ferme, respectiv aproximativ de 176.000 de capete bovine, care nu mai îndeplinesc condiţiile. În plus, reprezentanţii Pro Agro susţin că trebuie eliminate de la plată fermele care nu mai deţin bovine şi care, fizic, nu au posibilitatea de a produce lapte, aproximativ 51.000 de ferme, iar raportarea trebuie să se facă la efectivul din 15 iunie 2020.
 

Sacrificări mai multe de animale în 2020 față de anul precedent

Numărul sacrificărilor de porcine, ovine și caprine, a crescut în anul 2020, comparativ cu anul 2019, iar la bovine și la păsări a scăzut. Greutatea în carcasă a animalelor sacrificate a crescut la bovine, porcine și la ovine și caprine, iar la păsări s-a redus, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). La specia porcine, anul trecut, s-au sacrificat 4,5 milioane de capete, cu 3,2% mai multe față de anul anterior. Producția de carne de porc consemnată a fost de 411.000 tone în 2020, față de 402.000 de tone în 2019. În ceea ce privește sacrificarea ovinelor și caprinelor, datele INS arată un total de 7,4 milioane de capete în 2020, în creștere față de 2019 cu 25%. Sacrificările de păsări au depășit 291 milioane de capete, în scădere cu 2,9% față de 2019.
 

Vă prezentăm în continuare câteva știri pe scurt.

În Marea Britanie, consumul de alimente organice se află la un nivel maxim istoric după ce cererea de produse ecologice a crescut în ultimul an. Piața produselor bio, inclusiv produse alimentare, îmbrăcăminte sau cosmetice, a crescut la 2,8 miliarde de lire sterline, cu 12% mai mult față de 2019, potrivit Euractiv.

În Croația, Comisia Europeană a aprobat o investiție de 86 milioane euro din fondul european de dezvoltare regională pentru extinderea infrastructurii de bandă largă. Investiția va oferi așezărilor rurale și suburbane din Croația acces la servicii de internet de mare viteză.

În Polonia, sunt aruncate aproximativ nouă milioane de tone de alimente fiecare an, în timp ce aproximativ 1,6 milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă, arată într-un raport citat de Euractiv, Federația Băncilor Poloneze de Alimente. Pandemia a agravat problema. Asociația estimează că numărul persoanelor care au nevoie de alimente gratuite în Polonia ar putea ajunge la cinci-șase milioane. Cel mai mult se rispesc pâinea, fructele, mezelurile și legumele, iar motivele sunt lipsa datei de expirare de pe ambalaj, calitatea slabă a produselor cumpărate sau, pur și simplu, cumpărarea de prea multă mâncare.

Franța nu a reușit să reducă utilizarea pesticidelor. Conform unui raport de specialitate, utilizarea substanțelor de protecție a plantelor a crescut cu 25%, în ultimii 10 ani. În anul 2008, guvernul francez își anunțase intenția de a reduce utilizarea pesticidelor cu 50% până în anul 2025. Autorii raportului indică numeroase motive pentru eșec, printre care care o lipsă de coerență în atribuirea finanțării publice în sectorul agroalimentar. Pentru a rezolva problema, autorii raportului arată că este nevoie ca trecerea la o agricultură ecologică să primească un sprijin mai mare din partea statului și a băncilor, iar companiile care produc și utilizează pesticide ar trebui să fie incluse în cadrul unui sistem de tip „poluatorul plătește”.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural