Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 1 martie 2021

pasaport_vaccin.jpg

Uniunea Europeană urmează să prezinte, în aceasta luna, un proiect legislativ cu privire la un ”paşaport vaccinal electronic”.
Uniunea Europeană urmează să prezinte, în aceasta luna, un proiect legislativ cu privire la un ”paşaport vaccinal electronic”.
Sursa imaginii: 
iStock

Uniunea Europeană urmează să prezinte, în aceasta luna, un proiect legislativ cu privire la ”paşaportul vaccinal electronic”. La sfarsitul saptamanii trecute, in summit virtual, sefii de stat şi de guvern nu au reusit sa cada de acord asupra  documentului. Inclusiv Klaus Iohannis spunea că certificatul ar trebui utilizat doar pentru scopuri medicale, nu turistice.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Rata de infectare cu coronavirus crește la 18%. La fel și numărul pacienților internați la ATI. Intre timp, incă un județ intră în scenariul roșu. După Timiș și Maramureș, și județul Cluj are o rată de infectare mai mare de 3 la mie. Vestea buna este ca din 15 martie incep programarile la vaccinare pentru populatia generala.

48 de proiecte a depus municipalitatea ieseana pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoarea totală de două miliarde și jumătate de euro. Centrul Regional pentru Inteligență Artificială și modernizarea sistemului de termoficare sunt proiectele pe care primarul Mihai Chirica le-ar vrea cel mai repede rezolvate. Moldova este cea mai saraca zona a Romaniei iar acest plan poate fi un bun inceput pentru a reechilibra situatia, spune edilul

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție, un an cu executare si doi cu suspendare. El este acuzat că a încercat să obțină, în 2014, în mod ilegal, informații de la un magistrat despre o anchetă care îl viza. Sarkozy este vizat și de o altă anchetă, care vizeaza modul în care a fost finanțată campania electorală din 2012.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 martie 2021