Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 3 martie 2021

proteste_10_august_2018_rfi.jpg

Tribunalul București: decizia în dosarul „10 august” a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale şi pe baza probatoriului administrat, nu pe bază de emoţii şi sentimente
Tribunalul București: decizia în dosarul „10 august” a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale şi pe baza probatoriului administrat, nu pe bază de emoţii şi sentimente
Sursa imaginii: 
Proteste în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

 Decizia Tribunalului București în dosarul „10 august” a fost adoptată pe baza dispoziţiilor legale şi pe baza probatoriului administrat, nu pe bază de emoţii şi sentimente, transmite, instanta după numeroasele reacții publice ale societății civile și ale politicienilor. Tribunalul a clasat definitiv dosarul ceea ce face ca sefii jandarmeriei care au coordonat interventiile din Piata Victoriei sa scape de urmarirea penala. Mai multe grupuri civice anunță că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest caz iar de la aceasta ora vor organiza un protest in fata Tribunalului.   

sumarul emisiunii 40 de minute 

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, anunță că se retrage din cel mai mare grup al Parlamentului European, Partidul Popular European. Plecarea ar putea conduce la o reducere a influenţei lui Viktor Orban la Bruxelles, în contextul unui vechi conflict pe tema respectării statului de drept în Ungaria.UE critică de mult timp reformele întreprinse de Orban prin care a acaparat presa, sistemul judiciar, societatea civilă, sau sistemul de educaţie.

În Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de inchisoare pentru coruptie, din care unul cu executare, contra-atacă pe plan mediatic şi se declară nevinovat. El a acordat un amplu  interviu cotidianului Le Figaro iar în aceasta seara este invitat în cadrul unui jurnal la televiziune. În paralel ministrul justiţiei anunţă un important proiect de reformă într-un context în care francezii sunt tot mai neîncrezători în justiţie.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 3 martie 2021