Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oigăn, Ana Ularu și Alex Gâlmeanu fac echipă pentru piesa "Meteorologie"

ana_ularu.png

Ana Ularu
Oigăn, Ana Ularu și Alex Gâlmeanu fac echipă pentru videoclipul "Meteorologie"
Sursa imaginii: 
Alex Gâlmeanu

"Meteorologie", piesa înregistrată în vara lui 2020 este cel de-al șaptelea single de pe albumul "Antimaterie", compus de Oigăn. "Meteorologie este una din piesele, din triada de piese care au pornit idea acestui album, și prima lansată dintre ele, celelalte două încă așteptă niște voci. Sunt foarte onorat să o am alături de mine, prin vocea sa, pe Ana Ularu. La Ana am ajuns după o lungă perioadă de tatonări, si dupa o vreme mi-a trimis un mesaj cu vocea ei groasă de dinainte să se lase de fumat, ca și mine de altfel, și de aici a pornit. Oricum eram în căutare de colaborări feminine. Pe scurt, i-am trimis piesa, a zis da, a durat un pic până am reușit să .. respirăm în același oraș, adică minunatul București, ea fiind deja plecată prin lume, dar ne-am întâlnit și am cântat, și a fost foarte frumos."

"Ador aerul intim, secret, al piesei. E ceva magic atât de simplu spus, o stare de insomnie fericită și de fugă din lume, de complicitate și complot." spune actrița Ana Ularu despre "Meteorologie".

Și cu acest produs audio ați ajuns la fotograful și artistul vizual Alex Gâlmeanu.

Oigăn: "Am ajuns la Alex Gâlmeanu pentru că și-a adus Ana aminte de niște filmări care nu au fost concretizate atunci, filmări făcute de Alex, montate cu această ocazie special pentru piesă. Era așa, cum să spun, un dans care își aștepta muzica și eu aveam o muzică ce aștepta niște imagini, pentru că am promis că fiecare cântec va avea imagini mișcătoare care merg bine cu muzica."

Promis spre lansare la casa de discuri independentă Underdog Records, "Antimaterie" reprezintă un album de colaborări cu diverși artiști. Fiecare piesă de pe album reprezintă o invitație de a participa la ora materiei care îi poartă numele, cu vocalul în rol de profesor și călăuză.

Despre asta este vorba în Antimaterie, un produs discografic pentru 2021. Au mai rămas câte piese nelansate?
Oigăn: "Au mai rămas patru piese, cu posibilitatea de a lungi, dar cred că undeva vom trage linie ca să putem scoate totuși un album."

Cum a fost pentru tine toată acestă experiență pentru albumul "Antimaterie"? Cred că este pentru prima dată când îmbraci efectiv haina de producător.
Oigăn: "Dar nu pot spune că am fost producător pentru acest album. Aș spune mai mult că am fost compozitor. Cred că producători au fost și sunt încă, fiul meu David și cu Dan Georgescu, cam ei sunt producătorii. Eu am compus niște cântece și niște versuri, la chitara rece și pe alocuri la pian, în rest tot ce auzi acolo, mariajul ăsta care mie îmi place foarte mult, de muzică electro cu chitară acustică, vine de la ei. Nu mă pricep așa de bine să fac beat-uri. Eu sunt compozitorul pieselor, când zici producător, eu mă gândesc la cum se îmbracă muzica și chiar nu sunt vinovat de treaba asta."

Cum explicăm apariția unui album precum "Antimaterie"? Este o dorință personală, o ambiție, o provocare?
Oigăn: "Nu neapărat. Cred că s-au legat așa, pe parcurs, în trepte mici. La început erau trei piese din care uite, în sfârșit, se lansează una din "piesele mamă, ca să zic așa, pentru că mai este "Teologia" și "Zoologia" care așteaptă doi bărbați puternici și falnici care să-și înregistreze vocile. După ce s-au născut aceste trei piese, cu destul de multă vreme în urmă, mi-am dat seama că, așa ca în filme, când polițistul găsește un indiciu, așa și eu, mi-am zis, e ceva aici! Așa am făcut și alte piese care să aibe nume de materii și care să se lege stilistic de asta, și când nu am făcut special, am furat din alte proiecte ale mele care îmi pare că se potrivesc. Pe urmă mi-am spus, dar stai că la școală numai în clasele I - IV vezi aceeași moacă toată ziua, mai sunt și alți profesori, alte materii. Așa am început să vorbesc cu oameni, și oamenii au venit în mare parte, și au cântat foarte frumos, asta cu toate că nu am fost foarte ofertant, le-am dat o partitură gata scrisă, dar au reușit să cânte vorbele și melodiile mele într-un mod foarte foarte personal, fiecare dintre ei, le tare mulțumesc pentru treaba asta, că s-au implicat și artistic și sufletește. Până acuma chiar s-au legat, ce nu s-a legat, a fost timpul în care le-am lansat pentru că fix după prima piesă lansată, după "Filozofie" cu George Gâdei de la Travka, a început această mică luptă cu universul care se numește pandemie, și de atunci lucrurile s-au dus în timpul lor, fără să le mai pot eu controla, mai ales, fiind producții care depind de foarte mult oameni."

Până în acest moment au fost lansate single-urile: "Filozofie" alături de George Gâdei (Travka), "Matematica" împreună cu Adrian Despot, "Limba și Literatura Româna" alături de Lucia, "Limba Engleză" cu Ami Crișan și "Ora de Muzică" alături de "Corul Trurururu" (format din Dorina Constantin, Lucia, Dana Papadima, David Dane, Csergo Dominic, Dan Georgescu, Anna & Raluca Crăciun, Ami Crișan, Mihai Grama, Vladimir Ivanov, Sebastian Marina, Radu Moldovan, Adi Molnar, Oigan, Vlad Vartosu) și piesa "Desen" cântată chiar de Oigăn.

Reușești să te încadrezi anul acesta să iasă "Antimaterie"?
Oigăn: "Mai am niște surprize prin sertar, pe de altă parte aș vrea să se încheie și dacă cumva voi continua după aia, scot albumul cu astea 11 piese care sunt și daca îmi mai vine după aia să fac o "Educație Sexuală" sau o "Istorie" sau nu știu ce, se poate face volumul 2, dar totuși, aș vrea ca anul acesta să termin ceea ce numesc eu albumul de bază."