Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"72 de persoane au fost ucise în cazuri de violență domestică în România" (Declic)

agerpres-declic.jpg

Flashmob „Până când violența domestică și moartea ne vor despărți.”
Flashmob „Până când violența domestică și moartea ne vor despărți.”
Sursa imaginii: 
Captura video Agerpres / Imagine: Marian Vlăduț

Aproximativ 30 de persoane au participat, miercuri, în faţa Palatului Parlamentului, la flashmob-ul "Până când moartea şi violenţa domestică ne vor despărţi", un flashmob inițiat de Comunitatea Declic, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii adoptării proiectului de lege privind utilizarea brăţărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor. 

După cum anunță Declic: "În 2020, 72 de persoane au fost ucise în cazuri de violență domestică. În tot acest timp, deputații din Comisia Juridică au amânat proiectul de lege. Acești deputați sunt și ei vinovați pentru că au contribuit prin nepăsare la omorurile din cazurile de violență domestică. Nu credem că își dau seama ce înseamnă lipsa lor de acțiune.
Ne-am blocat când am văzut statisticile Poliției și am adunat omorurile din fiecare lună. Ne-am gândit la toate acele 43 de femei și 29 de bărbați care au sfârșit într-un mod oribil, abandonate și abandonați de cei care ar fi trebuit să-i salveze.
Anul trecut am făcut poza de mai jos pentru campania „Brățări electronice pentru infractori!” Fotografia  a fost preluată de o agenție internațională de știri. A trecut un an și tot o găsesc când citesc articole despre violența domestică, de peste tot din lume."


14 mii de membri Declic cer urgentarea proiectului de lege pentru bratari electronice
14 mii de membri Declic cer urgentarea proiectului de lege pentru bratari electronice
Sursa imaginii: 
Comunitatea Declic

Participanții la flashmob-ul de astăzi au purtat haine negre, cu capul înfășurat într-o pânză roșie, pentru o simbolică aducere aminte a celor 72 de persoane omorâte în cazurile de violență domestică, în 2020. 

"Siguranța victimelor în fața agresorilor este motivul pentru care, împreună cu zeci de membre și membri Declic, ne-am adunat azi în fața Camerei Deputaților. Aici s-a blocat proiectul de lege prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție ar putea fi monitorizați prin brățări electronice. Vrem ca deputații din Comisia Juridică și cei din Comisia de Apărare să înțeleagă că fără monitorizarea agresorilor prin brățări electronice, ordinele de protecție sunt simple hârtii." spun inițiatorii flashmob-ului.

Speranța comunității Declic este ca  parlamentarii să readucă în discuție proiectul de lege privind monitorizarea electronică, proiect uitat într-un sertar.  Comunitatea a inițiat și o petiție online numită, „Vrem brățări electronice pentru agresori!”, petiție ce poate fi semnată aici: https://go.declic.ro/bratari-pentru-infractori-fb