Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit Lou Ottens, inventatorul casetei audio

caseta_audio.jpg

Caseta audio
Lou Ottens, inventatorul casetei și un pionier al CD-urilor a murit sâmbătă la vârsta de 94 de ani la casa sa din Duizel, în Brabant, relatează presa olandeză.
Image source: 
Valentin Panduru

Lou Ottens, inventatorul casetei și un pionier al CD-urilor a murit sâmbătă 6 Martie, la vârsta de 94 de ani, în casa sa din Duizel, în Brabant, relatează presa olandeză.

Ottens, inginer la baza, a început să lucreze pentru Philips în 1952. Opt ani mai târziu devenea șeful departamentului de dezvoltare. Într-un an, el și echipa sa au realizat primul magnetofon portabil, vândut in peste un milion de exemplare. Doi ani mai târziu, el a revoluționat vechiul sistem de bandă de magnetofon, inventând caseta. 

Inventia a aparut din dorinta de a avea un dispozitiv audio suficient de mic sa poata intra in buzunarul unei jachete. In 1963 prima caseta audio a fost prezentata cu mare fast la un targ de electronice, sloganul mergand tocmai pe dimensiunile mici ale noii realizari, ‘smaller than a pack of cigarettes!’ spunea sloganul noii inventii.

Numai dupa ce Ottens a reușit să încheie un acord cu Sony pentru a utiliza mecanismul brevetat de Philips, si-a facut aparita la nivel global caseta standard. Peste 100 de miliarde au fost vândute în întreaga lume. 

Ottens nu s-a oprit aici. A contribuit si la dezvoltarea Compact Discului (CD), care a devenit din nou un standard Sony-Philips vândut in peste 200 de miliarde de euro.

În 1986, cand Ottens s-a retras din activitate a fost intrebat dacă este mândru de invențiile sale, care au permis accesul la muzică pentru milioane de oameni, a spus ca a fost o munca de echipa. A pastrat insa un regret, faptul ca Sony, si nu Philips, a inventat ceea ce el a considerat a fi aplicația ideală pentru caseta, Walkman-ul.