Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muzeul Astra vă invită la un atelier de pictură pe lemn numit "Lada de zestre"

lada_de_zestre.jpg

Lada de zestre
Muzeul Astra vă invită la un atelier de pictură pe lemn având ca subiect "Lada de zestre"
Sursa imaginii: 
Muzeul Astra

"Lada de zestre" reprezintă o primă invitație lansată de Muzeul Astra spre public, a doua propunere fiind un ghid tematic în domeniul pomiculturii-viticulturii. Cele două evenimente se vor desfășura în weekend-ul 12 - 14 martie, în intervalul orar 9:30 - 16:30 la muzeul din Sibiu.

"Lada de zestre" este un atelier de pictură pe lemn inițiat de o echipă de muzeografi şi restauratori lemn policrom din Muzeul ASTRA, ce vor prezenta vizitatorilor informaţii utile despre florile stilizate şi apoi pictate pe mobilierul din Transilvania. Mai mult, cei care doresc pot să se implice şi să picteze o placă de lemn cu motive specifice perioadei secolului al XIX-lea. Şi tot în cadrul acestui atelier, vizitatorii vor afla detalii despre o ladă de zestre (pictată), o piesă importantă din colecţia Muzeului ASTRA, cu tot cu etapele ei de restaurare. Atelierul este programat să se desfășoare în aer liber la Dumbrava Sibiului, în Gospodăria de viticultor sas din Şeica Mică, Jud. Sibiu.

Atelierul de pictură pe lemn se va desfăşura cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, cu un număr limitat de participanţi. În baza biletului de intrare în muzeu şi cu ajutorul unei hărţi, vizitatorii vor identifica Gospodăria de viticultor sas din Şeica Mică.

În ceea ce privește a doua propunere din partea Muzeului Astra, sub denumirea "Întreabă un muzeograf", în urmatorul weekend se vorbește despre pomicultură-viticultură. Primele repere din traseu vor fi Crama pomicolă cu etaj, din Polovragi, jud Gorj, Gospodăria de pomicultor, Bălăneşti, jud Gorj, Gospodăria de pomicultor, Vlădeşti jud Vâlcea, Teascurile şi zdrobitoarele, Gospodăria de viticultor sas din Şeica Mică, jud Sibiu, toate fiind monumente expuse în Muzeul ASTRA.

Muzeograful care va face ghidajul va prelua vizitatorii interesaţi de la Gospodăria de viticultor sas, Şeica Mică. Ghidajul este oferit publicului fără programare.

Cele două activităţi au un caracter complementar, în sensul că după ce participă la atelierul de pictură, vizitatorii pot opta pentru un ghidaj gratuit în sectorul de pomicultură-viticultură. De asemenea, toţi cei care vor aştepta să intre la atelierul de pictură, pot avea parte între timp de ghidajul mai sus menţionat.