Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID- 19 | Medic: Raportul risc - beneficiu rămâne, în continuare, favorabil administrării vaccinului

woman-5770331_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

"Rata de incidență a trombozelor este de aproximativ câteva zeci de mii de ori mai mare decât în ipoteza în care, să zicem, acest lucru s-ar produce după vaccinarea anticoronavirus. Indiferent dacă se va dovedi sau nu relația de cauzalitate între oricare dintre vaccinuri, raportul risc - beneficiu rămâne, în continuare, favorabil administrării vaccinului. De aceea, este foarte important să nu oprim vaccinarea în acest moment. Dacă o vom opri, nu vom face altceva decât să creștem riscul de apariție în rândul populației a acestor tromboze, produse de COVID-19 ", spune la RFI medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Alte 6.186 de cazuri de COVID-19 - un nou record pentru ultimele 3 luni - au fost raportate în România în ultimele 24 de ore. Este a doua zi la rând cu peste 6.000 de îmbolnăviri noi. Bilanțul a ajuns la 874.985, potrivit datelor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. Cifrele sunt îngrijorătoare și în privința situației de la terapie intensivă - 1.266 de pacienți internați la ATI, în creștere cu 40 față de ziua anterioară. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 89 de decese. 

Peste 1.5 milioane de români s-au vaccinat, până în prezent, anti-COVID. Au fost administrate 2, 2 milioane de doze din cele 3,2 milioane recepționate până acum, transmite Comitetul Național privind Vaccinarea anticoronavirus in România. Mulți dintre cei care și-au făcut a doua doză de vaccin anticoronavirus spun că au avut efecte adverse și, temporar, starea lor generală a fost proastă. Cele mai multe reacții adverse raportate sunt febră, dureri de cap, slăbiciune și dureri musculare.  De ce apar mai multe reacții adverse după rapel ? L-am întrebat pe medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Mai multe state europene au decis să suspende utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Acestea au invocat principiul precauției în urma unor rapoarte conform cărora unor oameni le-au apărut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinați. Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile de reglementare din Marea Britanie au declarat că nu există dovezi ale unei legături cauză efect între vaccin și tromboze. Agenția Europeană pentru Medicamente, care analizează rapoartele, a sugerat că vaccinul ar trebui utilizat în continuare, pentru că riscul efectelor adverse este mult mai mic decât riscul pe care Covid-19 îl prezintă pentru sănătate. S-au pripit țările care au suspendat vaccinul AstraZeneca? Apariția trombozelor a fost cauzată de vaccin sau s-ar fi întâmplat oricum? Răspunde la aceste întrebări Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford. 

Comisia Europeană a prezentat marți o propunere de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în cursul pandemiei de COVID-19. Certificatele verzi digitale vor fi valabile în toate statele membre ale UE. Certificatul verde digital sau adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul:  a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, s-a vindecat de COVID-19. Cetățenii care au un certificat verde digital ar trebui să fie scutiți de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie. Detalii în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 17 martie 2021