Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu alarmant: Apele României sunt pline cu particule de microplastic. Ce se întâmplă cu pânza freatică?

studiu_alarmant_ape_romania_particule_microplastic.jpg

Nivel alarmant de poluare în apele României (Sursa foto: site Act for Tomorrow)
Nivel alarmant de poluare în apele României (Sursa foto: site Act for Tomorrow)

Multe dintre apele României sunt pline cu particule de microplastic. Aceasta este concluzia unui raport realizat de organizația neguvernamentală Act for Tomorrow și prezentat luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Studiul finanțat de Ambasada Marii Britanii la București este sprijinit de asociația Ingmed din Pitești și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, de la Măgurele.

Fondatorul asociației Act for Tomorrow Andrei Coșuleanu spune la emisiunea Planeta Verde că starea apelor din România este îngrijorătoare: ”Se prezintă la un nivel alarmant, din punctul nostru de vedere. Practic, am studiat 21 dintre cele mai importante ape dulci din România, fie că este vorba despre ape curgătoare sau lacuri. Toate cele 21 de ape pe care noi le-am studiat în ultimele trei luni conțin în momentul de față particule de microplastic”.

Care sunt consecințele medicale? ”Ne uităm în primul rând la consecința alimentară. Vedem de foarte multe ori că sunt deșeuri pe apă. Aceste deșeuri care unele sunt de forma microplasticului care nu se văd cu ochiul liber sunt ingerate de pești de foarte multe ori, de viețuitoare care la fel, poate avem în mediul rural animale care în timpul zilei merg și beau apă din astfel de ape curgătoare de la marginea satului, apele respective au microplastic în ele. Într-un mod indirect, dar sigur, aceste particule de microplastic ajung în corpul uman, prin consumul de carne”, explică el.

Activistul de mediu estimează de asemenea că ”există microplastic inclusiv în pânza freatică”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 22 martie 2021. Invitat: Andrei Coșuleanu. Tema: poluarea apelor cu microplastic