Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zebra | ​Proiectele lunii la Institutul Francez din Cluj-Napoca

O discutie cu Ioana Costaș, directoarea Institutului Francez din Romania la Cluj-Napoca.

Sub titlul #REplasticHack: REduce-REuse-REcycle, a zecea ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania ia forma unui hackathon online, concurs de idei ce îmbină digitalul și căutarea de soluții inovatoare pentru a încuraja dezvoltarea de noi strategii și politici publice de reducere a utilizării plasticului.
 
În 26-28 martie 2021, peste o sută de participanți, împărțiți în echipe multidisciplinare, vor avea 36 de ore la dispoziție pentru a crea un proiect, urmând îndrumările celor 20 de mentori francezi și români, experți în dezvoltare teritorială și în economie circulară.
Urmăriți live deschiderea evenimentului, cu participarea doamnei Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, vineri, 26 martie, de la ora 14.00 pe pagina de Facebook RET. Pe aceeași pagină, duminică, 28 martie, de la ora 14.00 veți putea urmări prezentarea proiectelor dezvoltate de participanți în cadrul #ReplasticHack, iar de la ora 16.30 veți afla câștigătorii.
 
Primul atelier din seria atelierelor ICC care valorizează industriile culturale și creative va avea loc la sfarsitul lunii martie, sub titlulȘ Stategii de scriere si publicare. INvitatii sunt scriitorul Marius Chivu și Adrian Botez, redactor-șef al editurii Polirom. Marius Chivu este scriitor, cronicar literar, editor şi traducător. A debutat cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic (premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor din România şi al revistei Observator Cultural, 2012). A publicat jurnalele de călătorie Trei săptămîni în Anzi (2016) şi Trei săptămîni în Himalaya (2012), volumul de proză scurtă Sfîrşit de sezon (2014) şi cartea de interviuri literare Ce-a vrut să spună autorul (2013). 
 
A editat, printre multe altele, antologiile: Best of. Proza scurtă a anilor 2000 (2013) şi 111 cele mai frumoase poeme de dragoste din literatura română (împreună cu Radu Vancu, 2016). Este redactor-editor al revistelor Dilema veche şi Iocan, precum şi realizatorul radio-emisiunii „All You Can Read” de pe www.UrbanSunsets.com. Împreună cu Florin Iaru, ţine, din 2010, cel mai longeviv atelier de creative writing de la noi, în urma căruia au debutat prozatorii Diana Bădica, Tudor Ganea, Simona Goșu, Ion Pleșa, Iulian Popa, Bogdan Răileanu, Anca Vieru ș.a.Adrian Botez este redactor-șef al Editurii Polirom. La aceeași editură coordonează seria Biografii romanțate și gestionează manuscrisele de literatură română contemporană propuse pentru cele două colecții – Ego. Proză și Fiction Ltd.