Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zebra | Cineclub One World Romania: 12 documentare de Paul Călinescu, gratuit până pe 25 aprilie

În acest an, Cineclubul One World Romania își propune să recupereze și să analizeze evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă, cinematografie ale cărei opere nonficționale se află într-un con de umbră de prea mult timp.

Invitat - Andrei Rus, co-curator al programului.

Primele două sesiuni ale Cineclubului vor fi dedicate filmografiei variate - atât estetic cât și ideologic - a cineastului Paul Călinescu. 12 dintre documentarele lui, realizate în perioada 1934-1948, vor fi disponibile gratuit între 29 martie și 25 aprilie, pe site-ul cineclub.sahiavintage.ro.

Proiectul își propune să funcționeze ca un episod-pilot al unui program ulterior mai amplu de cercetare, inclusiv academică, a filmului documentar din România – în colaborare cu Facultatea de Film din UNATC „I.L.Caragiale” din București.

Spre deosebire de alți pionieri ai cinematografiei, Paul Călinescu nu a fost un inventator subestimat ori un artist neînțeles, ci în primul rând un organizator al industriei de film din România, aflată la începuturi, la instituționalizarea căreia a contribuit în bună măsură. De asemenea, de numele său se leagă, în 1939, primul premiu important al cinematografiei românești la nivel internațional, pentru documentarul „Țara Moților”, la Festivalul de la Veneția, urmat de un al doilea premiu la același festival, în 1941, pentru documentarul său de montaj „România în lupta contra bolșevismului”. Filmele lui Paul Călinescu variază atât în termeni de tehnică și de amploare, de la primele filme de amator în 9.5mm, la primul film al cinematografiei de stat comuniste, „Răsună valea”, cât și la nivelul genurilor, de la filmul turistic la cel de propagandă, trecând prin filmul industrial și de reclamă.

Filmele lui Paul Călinescu surprind imagini cu regele Carol al II-lea și viitorul Mihai I („Generația de mâine” - 1936), cu bătăliile duse de armata română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Crimeea și în zona Sevastopolului („Pagini din războiul nostru sfânt” - 1943) sau cu primii lideri ai Partidului Comunist Român („România pe drumul democrației populare” - 1948), sau scene din viața locuitorilor „orașului contrastelor” („București, orașul contrastelor” - 1936).

Cele două programe despre Paul Călinescu, realizate de Ana Szel și de Andrei Rus, conțin mai multe filme digitalizate pentru prima oară pentru această ocazie, puțin disponibile publicului larg până acum.

Programul 1

 1. Țara Moților (1939)
 2. 10 mai 1939/ Țara în sărbătoare din Jurnal sonor nr.10/1939
 3. Uzinele Malaxa/ România industrială Malaxa (1940)
 4. Colțuri din România (1936)
 5. Pagini din războiul nostru sfânt (1942)
 6. Atențiune, fragil! (1944)

Programul 2

 1. Expoziția-târg a industriei românești (1934)
 2. București, orașul contrastelor (1936)
 3. Generația de mâine (1936)
 4. Paradisul Cisnădioarei (1938)
 5. Împrumutul de aur (1944)
 6. România pe drumul democrației populare (1948)

Bonus: Strângeți bani albi pentru zile negre (regizor: Jean Georgescu, 1944)

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.