Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra | FRAGILE, un serial documentar despre vulnerabilitate

Actrita Ioana Flora da glas poveștilor reale a 10 femei de vârste diferite și provenind din medii diverse, aflate în luptă cu abuzurile, cu tensiunile create de prejudecățile celorlalți și de așteptările societății in Fragile, un proiect care isi doreste sa încurajeze femeile aflate in situatii dificile să caute ajutor specializat, arătând că există o rețea de sprijin formată din organizații neguvernamentale. 

Documentarul creativ modular reunește 10 episoade, primele 5 fiind deja disponibile  pe platforma web dedicată proiectului: https://fragile.live/ 

Scopul acestor povești și al dezbaterii publice din jurul lor este să construiască un cerc al încrederii și să le determine și pe alte femei aflate în situații dificile să ceară ajutor, generând astfel un proces de vindecare. Proiectul își propune și să promoveze activitatea organizațiilor partenere: Asociația A.L.E.G., Asociația Pe Stop, Asociația femeile se implică, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Prematurilor, Asociația F.R.E.E., Societatea Civilă de Avocați “Ștefănescu-Goangă și Asociații”. Acestea luptă pentru drepturile femeilor și îmbătrânirea activă, ghidează femei și familii să depășească situații dificile și susțin leadershipul feminin. Organizațiile partenere au avut un rol crucial în identificarea poveștilor reale. 

Proiectul FRAGILE este produs de Asociația Storyscapes, prima asociație din România axată pe transmedia storytelling cu o experiență de opt ani în domeniu. Storyscapes a facilitat numeroase proiecte inovatoare cu impact social la nivel local și internațional precum Government of Children sau Tangible Utopias, expuse în țări precum SUA, Franța, China, Australia și a reunit trei direcții exploratorii activând ca hub artistic, educațional și de cercetare.

Echipa proiectului este alcătuită din femei din industrii creative, fiind printre primele proiecte cinematografice din România cu o componență feminină predominantă. 

Conceptul proiectului îi aparține actriței Ioana Flora, ea fiind și cea care a realizat scenariile și care interpretează poveștile. Desemnată mai mulți ani la rând ca fiind cea mai bună actriță la Premiile Gopo și cele ale Uniunii Cineaștilor din România, precum și la festivaluri internaționale, Ioana a jucat în lungmetraje multipremiate precum Marfa și banii (r. Cristi Puiu, Cannes 2001), Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu, lista scurtă pentru premiile Oscar 2020), sau Pescuit sportiv (r. Adrian Sitaru, cea mai buna actriță, Salonic).

Regia proiectului este semnată de Ioana Mischie (Fulbright Alumna), artist și futurist transmedia, multi-premiată pentru film, VR și pentru dezvoltarea de concepte inovatoare. Proiectele sale au fost selectate la peste 150 de festivaluri de profil din întreaga lume precum Berlinale Talents, Sundance Workshops, The Webby Awards, D&AD. Ioana Mischie este creatoarea francizelor transmedia Government of Children, Tangible Utopias, speaker TEDxWomenBoldandBrilliant și fondatoare a Noe-Fi Studios.

Coordonarea parteneriatelor este facilitată de Rucsandra Pop (Fulbright Alumna), artistă și activistă cu o privire antropologică asupra feminității contemporane. Rucsandra a scris 4 piese de teatru, care au fost montate la teatrul lorgean și s-au jucat pe scenele independente din București și din țară. A publicat Oracol – o carte-obiect – și a contribuit la mai multe volume ca Dragă Virginia. Scrisori din țara mea sau Celălalt Oraș. Locuri și povești din București Sud. Rucsandra este unul dintre capetele Hydra Society, un organism cultural cu mai multe capete, fondat în 2006.

Post-producția proiectului este asigurată de colectivul Black Horse Mansion: Miruna Vasilescu, Ana Banu, Alina Manea, care semnează de altfel și imaginea și sunetul proiectului audio-vizual. Platforma web care integrează proiectul audio-vizual este dezvoltată de eJump și Gamify, iar partenerul de comunicare al proiectului este echipa SmartPoint PR. Extensiile fotografice ale proiectului sunt semnate de Ionuț Macri.

Proiectul este realizat și finanțat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, prin intermediul grant-urilor destinate Fulbright Alumni. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în acest proiect sunt ale autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiectul FRAGILE poate fi urmărit pe pagina oficială https://fragile.live/, pe Facebook și Instagram