Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra | Masă rotundă online - Manifestul celor 343

În 5 aprilie 1971, este publicat în ziarul francez Le Nouvel Observateur Manifestul celor 343 (Le Manifeste des 343), scris de Simone de Beauvoir și semnat de personalităţi precum Catherine Deneuve, Delphine Seyrig și Agnès Varda. Semnatarele susțin că au recurs la avort, care era atunci ilegal în Franța. Acest gest mediatic a redeschis dezbaterea privind dezincriminarea și legalizarea avortului în Franța, care a culminat în 1975 cu legea propusă de Simone Veil, care legalizează întreruperea voluntară a sarcinii (avortul).

Care este ecoul acestui manifest, 50 de ani mai târziu, în Franța și în România?

În România, avortul a fost strict interzis între 1967 și 1990.

În Franța, ca și în România, accesul la avort continuă să fie pus sub semnul întrebării și rămâne dificil pentru fetele și femeile tinere, mai ales de la începutul pandemiei de COVID-19.

În marja Forumului Generația Egalității/« Génération Égalité » și pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a Manifestului celor 343, Ambasada Franței în România și Institutul Francez organizează o masă rotundă cu experte din România și Franța pe tema sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în cele două țări.

Evenimentul are loc online, marți, 6 aprilie, la ora 18:00 (ora României) pe Zoom (cu traducere simultană franceză-română). Va fi difuzat live și pe pagina Facebook a Institutului Francez din România.

Ne-au vorbit despre acest eveniment Joseph Giustiniani, Director Adjunct al Institutului Francez din România si Ana-Maria Boghean, Coordonator de comunicare.

 

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.