Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 8 aprilie 2021

astrazeneca.png

Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de varsta.
Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de varsta.
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de varsta. Ieri, Agentia Europeana a Medicamentului anunta ca cheagurile de sânge după administrarea acestui ser ar trebui catalogate drept efecte secundare foarte rare. Strategiile in Europa sunt impartite Germania rămâne pe poziție si va administra vaccinul AstraZeneca doar celor peste 60 de ani. La fel si Italia. In Belgia produsul companiei britanico-suedeze va fi administrat celor trecuti de 55 in timp ce Marea Britanie recomandă administrarea serului AZ cetatenilor 30+

sumarul emisiunii 40 de minute 

Premierul Florin Cîțu a anunțat modificările pe care le va face Guvernul odată cu prelungirea stării de alertă. Circulația în noaptea de Înviere ar urma să fie permisă până la ora 5 dimineața, iar magazinele să rămână deschise până la ora 20:00 în Vinerea Mare. De asemenea, stațiunile de pe litoral vor fi deschise, dar unitățile de cazare pot fi ocupate în procent de cel mult 70%.

Decizia Curții Constituționale care a stabilit că nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei este apreciată de magistrați drept una istorică, în conformitate cu drepturile omului. Magistrații cred însă că decizia va bulversa sistemul judiciar din România, cu instanțe sufocate de dosare, cu situații în care pronunțarea să fie amânată de mai multe ori , ceea ce ar putea duce la prescrierea unor dosare.  

Iar presedintele Emanuel Macron anunta astazi desfiintarea celebrei ENA- scoala nationala de administratie. Intr-o reformă a sistemului de formare a funcţionarilor,  Franţa va crea o nouă instituţie. ENA a fost creată în 1945 de generalul De Gaulle tocmai pentru a democratiza recrutarea înalţilor funcţionari, dar s-a transformat de-a lungul vremii într-o instituţie mai degrabă elitistă.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 aprilie 2021