Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se lansează platforma de artă educațională "Suntem încă aici"

suntem_inca_aici_replika.png

Platforma de Artă Educațională – „SUNTEM ÎNCĂ AICI!”
Platforma de Artă Educațională – „SUNTEM ÎNCĂ AICI!” face parte din proiectul multianual „Artă. Adolescență. Non-violență” – Proiect de intervenție culturală și educațională inițiat de Asociația Culturală Replika și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Image source: 
Centrul de Teatru Educaţional Replika

La un an de la declanșarea crizei sanitare, sectorul cultural independent rămâne grav afectat de lipsa unor măsuri și structuri de finanțare care să îi asigure continuitatea. După un an de discuții, dezbateri, petiții, situația artiștilor independenți e în continuare la limita supraviețurii. Pentru întregul sector, supraviețuirea a devenit o tactică existențială care erodează fizic și psihic puterea de rezistență, care epuizează resursele economice și afective. În lipsa unor demersuri care să răspundă aplicat nevoilor sectorului independent, Centrul Replika lansează Platforma de Artă Educațională numită „SUNTEM ÎNCĂ AICI”.

În 2021, Centrul Replika a schimbat formatul platformei, care avea în prim-plan spectacole de teatru, prezentări de carte și filme, legate tematic și a venit în sprijinul asociațiilor și grupurilor de artiste și artiști cu care a colaborat încă de la înființarea sa. "Atunci când autoritățile ignoră sectorul independent, încercăm să construim solidarități locale și naționale, care să atragă atenția asupra sutelor de artiste și artiști care trăiesc și lucrează în condiții precare, în speranța unor transformări sistemice." spun inițiatorii acestui demers.

Între 13 și 28 aprilie, pe canalul https://vimeo.com/showcase/8301777, vor putea fi urmărite 15 discuții generate de asociații și colective artistice, pe teme care abordează relațiile de muncă și instabilitatea structurilor independente, continuitatea fracturată a unor evenimente, modalități de redresare culturală și diferite cadre de creație și reprezentare proprii unor spectacole create în pandemie.

Asociațiile și colectivele care au răspuns invitației Centrului Replika sunt: ADO – Artă pentru drepturile omului, ART NO MORE, Art Revolution, Beznă Theatre, BIS Teatru, Centrul pentru studierea modernității și a vieții rurale, Colectiv A, Fundația „Gabriela Tudor”, Green Hours Jazz Cafe, ÎnCap, Idea 77, O2G, Reactor de Creație și Experiment, Teatrul Apropo, Vanner Collective.

Discuțiile radiografiază, din multiple perspective, situația sectorului independent și cartografiază problemele de fond cu care s-au confruntat diferite colective de creație.

"„SUNTEM ÎNCĂ AICI!” e un gest de rezistență și persistență care își chestionează, totodată, limitele, într-un prezent dureros de incert, cu o perspectivă de viitor pusă sub semnul întrebării: cât vom mai fi încă aici, cât vom mai putea ține în viață spațiile și colectivele pe care le-am creat?„SUNTEM ÎNCĂ AICI” și ne cerem dreptul la continuitate!" Platforma de Artă Educațională – „SUNTEM ÎNCĂ AICI!” face parte din proiectul multianual „Artă. Adolescență. Non-violență” – Proiect de intervenție culturală și educațională inițiat de Asociația Culturală Replika și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării creaţiilor artistice performative, cu miză socială și pedagogică. Centrul REPLIKA reprezintă o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.