Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jam Circle, jazz & improvizație în vremuri neobișnuite

jamcomunity.jpg

Jam Circle
Jam Circle, un proiect de jazz, performance, inventat pentru a revitaliza scena culturala carantinata a Romaniei.
Sursa imaginii: 
The Jam Community

Un grup de prieteni și muzicieni pricepuți în arta improvizației și a căutării de teritorii noi sonore, au inițiat un proiect numit Jam Circle, un produs The Jam Community. Un proiect de jazz, performance, inventat pentru a revitaliza scena culturală carantinată a României. Este de fapt unul din cele mai frumoase semne de primăvară târzie din sunetul muzicii românești.

După cum se și anunță, "artiștii din Jam Circle vin cu aer proaspăt în plămâni și te invită să vibrezi pe muzici originale regrupate în vremuri neobișnuite, după ce, de-a lungul timpului, au împărțit scena cu muzicieni de renume mondial precum Chick Corea, Robert Glasper, Dianne Reeves, Jan Garbarek sau Antonio Sanchez."

Muzică africană, blues, jazz, soul, funk, rock, dub, disco, hip hop, drum and bass, nu jazz — nimic nu este ignorat reprezentând o adevărată sursă de inspirație pentru viitoare creații.

"În lipsa concertelor, a spațiilor culturale deschise, a publicului live, jazz-ul contemporan autohton s-a distanțat mai mult decât fizic și social, s-a retras în spatele ușilor închise, e în pericol de atrofiere. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, The Jam Community a creat un spațiu sigur în care artiști din toată țara s-au adunat pentru a cânta, lucra și improviza împreună. În urma acestor sesiuni audio-video s-au cristalizat opt portrete ale jazz-ului tânăr românesc de azi. Urmele contextului pandemic se văd și se simt, dar la fel de intens vibrează și bucuria scufundării în muzică alături de ceilalți." anunță Jam Circle.

Acest proiect reprezintă începutul unei acțiuni de arhivare și documentare a scenei actuale de jazz, care debutează cu proiecte muzicale aflate în strânsă legătură cu centrul comunității, incluzând atât artiști experimentați, cât și muzicieni la început de drum. Șase dintre band-uri au fost invitate direct să-și prezinte proiectele, în timp ce alte două au fost descoperite prin concurs: Adi Stoenescu Group, Marta Popovici & On the Fly, Muntet, A-C Leonte & The Bash, The Jam Community & Singer Takeover, Arcuș Quartet, cărora li s-au alăturat Ineffable (Miercurea Ciuc) și 7th Sense (București).

Cercul va fi completat cu un album Jam Circle — o compilație audio care adună cele mai intense lucrări ale artiștilor invitați. Și fiindcă artele vizuale dansează alături de muzică, studioul în care au avut loc înregistrările este pictat de IRLO, cunoscutul street artist nomad a cărui amprentă poate fi întâlnită în întreaga Europă. Iată în premieră o sesiune de improvizație jazz la care au luat parte artiști din toate trupele din Jam Circle:

Jam Circle este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Mai multe detalii despre muzicienii implicați în acest proiect puteți găsi pe site-ul http://thejamcommunity.com.