Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zoli Toth: "Better Together este un album pe care chiar merită să-l asculți, nu doar să-l consumi."

zoli_toth_coperta.jpg

Zoli Toth
Coperta album "Better Together" - Zoli Toth
Image source: 
Zoli Toth

Vibrafon, sintetizatoare analogice, instrumente de percuție din materiale reciclate, sunete înregistrate în spații mai puțin convenționale. O minimă descriere a experienței muzicale pe care artistul Zoli Toth ne-o împărtășește prin albumul sau de debut numit "Better Together". Un album "medicament" capabil să te facă să asculți mai mult și să consumi mai puțin.

"Este un album experimental. Nu este un album pentru marea masă, cu toate astea m-am bucurat să pot testa albumul înainte de a-l lansa și să văd că sunt foarte mulți oameni care l-ar asculta cu drag. Mie frică de foarte multe ori să spun la radio că am un album experimental, pentru că oamenii se sperie, dar dovada că doua, trei piese de pe acest album le difuzați chiar voi la RFI, deci nu sunt de speriat, sunt doar puțin altfel. "

“Better Togheter", inseamnă 10 piese în care Zoli Toth transpune și reinterpretează muzica clasică, dar și cântecele de lume ale Mariei Tănase, într-un registru sonor în care vibrafonul este personajul principal.

"Pariul meu pentru acest album a fost să arăt că vibrafonul nu este un instrument prăfuit și nu este un instrument care să fie exclusiv folosit în muzica de jazz. Astfel, fiecare dintre cele 10 track-uri care sunt pe album, am încercat să aduc vibrafonul în alte ipostaze și să-l prelucrez altfel și să aduc o alta sonoritate de la o piesă la alta."

Este "Better together" un medicament pentru ceea ce trăim noi astăzi? "Da. Adică, dacă pentru orice altă întrebare aș fi căutat răspunsuri ocolitoare, aici pot să spun direct, da. Și am să spun că "Better Together" este un album pe care chiar merită să-l asculți, nu doar să-l consumi, pentru că în ultima vreme am început să facem confuzie între a asculta muzică și a consuma muzică. Diferența, din punctul meu de vedere este aceea că, în momentul în care ești într-un restaurant și auzi în fundal niste muzică, asta nu înseamnă că noi ascultăm cu adevărat. Doar o consumam împreună cu ceea ce mâncăm, cu discuția de la restaurant, și acest lucru nu se întâmplă numai în restaurant, se poate întâmpla în tramvai, în metrou, oriunde. Dar, să nu uităm că acum 200, 300 de ani, muzica se asculta. Oamenii își acordau timp că sa asculte muzica, și atunci când asculți muzica ce iți place și simți că ea ar putea fi de folos psihicului tău, ea chiar ajută. Pe disc piesele chiar sunt împărțite în așa fel încât să poți asculta un anumit tempo, un anumit gen, sau să te bage într-o anumită stare, să zic, în primele 4, 5 piese, iar apoi, a doua zi, să întorci vinilul pentru o stare mai veselă."

Urmăriți interviul acordat de muzicianul Zoli Toth, lui Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360 

Albumul „Better Together”, a fost lansat pe platformele digitale în ianuarie, iar din februarie a apărut și în format fizic, CD și vinil.