Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 18 mai 2021

Cu rata de infectare si a deceselor pe o panta descendenta, acum autoritatile se gandesc la vaccinarea copiilor. Coordonatorul campaniei de imunizare, medicul Valeriu Gheorghita anunta organizarea unui maraton pentru vaccinarea tinerilor cu vârste între 16 şi 18 ani. El spune ca sunt deja judete unde vaccinul ar putea fi facut chiar in unitatile de invatamant. Campania se va desfasura în perioada 31 mai – 1 iunie.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Cu o luna inaintea vacantei de vara, autoritatile anunta ca de maine toti elevii din Capitala se pot intoarce fizic la ore. Rata de infectare continua sa se mentine sub unu la mie.  Ramane de vazut cati elevi vor reveni in banci avand in vedere ca aproape 8000 au depus cereri sa ramana online. Intre timp, profesorii implicați în orele de educație remedială spun că programul are un impact extraordinar dar se plîng că deși lucrează din aprilie nu au primit niciun ban.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene lasă la latitudinea autorităților nationale eventuala desființare a Secției Speciale de investigare a magistratilor. Mai multi magistrați au cerut desființarea ei, considerată un instrument de presiune asupra judecătorilor și procurorilor. De la infiintare, in 2018, Sectia a avut mai degraba rezultate modeste.

Conflictul israeliano-palestinian continua in timp ce  ministrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc azi ca sa propuna o solutie. Presedintele  Emmanuel Macron s-a consultat cu omologul sau egiptean Al Sissi care a venit la Paris ca sa propuna o mediere. Asta in timp ce  în Statele Unite sunt formulate critici în rîndurile partidului democrat fata de atitudinea rigida a lui Joe Biden care nu se abate de la linia "Trump" în privinta acestui conflict.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 18 mai 2021