Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crucea Roșie Română a lansat "Dinți și Părinți”, grup online de educație stomatologică

brushing-teeth-2103219_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Afecțiunile dinților este o problemă serioasă la nivel mondial.  Statisticile în ceea ce privește sănătatea dinților sunt îngrijorătoare. Aproape toți adulții și 60-90% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare, spune Organizația Mondială a Sănătății. La noi în țară, doar 26% din populația generală merge la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. Cei mai mulți români ajung în cabinet abia atunci când simt deja durerea și dintele a fost afectat.

Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile și boala parodontală (boala gingiilor), acestea fiind și principalele cauze ale pierderii dinților. De vină sunt alimentele nesănătoase, în special cele care conțin zahăr, fumatul, consumul de alcool și neîngrijirea dinților. Pentru că spălatul pe dinți se învață acasă, în familie, Crucea Roșie din România, în parteneriat cu Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România lansează pe Facebook „DINȚI și părinți”, un grup de educație stomatologică pentru copii cu zâmbete sănătoase.

Înscrierea în grupul „DINȚI și părinți” este foarte simplă. Poate intra orice părinte care vrea să afle mai multe informații despre sănătatea orală a întregii familii. Cum se face corect periajul dinților, cât de important este ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare trei luni, cum ajută folosirea aței și a apei dentare și de ce vizita la medicul stomatolog poate preveni toate complicațiile sunt câteva întrebări la care ne-a răspuns medicul dentist Mariana Cărămidă.  Mai trebuie spus că în fiecare an, voluntari ai Crucii Roșii Române îi învață pe copii cum să se spele corect pe dinți;ce înseamnă un stil de viață echilibrat și cum pot înlocui dulciurile nesănătoase care le pot face carii. 300.000 de copii din 13 județe învață anul acesta cum să aibă dinți sănătoși.

 „Implicarea familiei este la fel de importantă ca lecțiile din școli, așa că, împreună cu partenerii nostri, Crucea Roșie Română și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică, îi invităm pe părinți să se înscrie în grupul online dedicat acestora”, spune Raluca Buzea, manager proiecte sanatate la Crucea Roșie din România.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 

 
Sănătatea FM, ediția din 19 mai 2021