Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MS promite vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți și fetele de peste 14 ani

hands-2847508_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

O nouă tranșă de doze de vaccin HPV- contra infecției cu Human PapillomaVirus - este disponibilă din această săptămână în cabinetele medicilor de familie. Cele 40.000 de doze de vaccin vor fi folosite pentru vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, care au fost înscrise pentru vaccinare în anul 2020. Vaccinarea este o măsură de protecție împotriva cancerului de col uterin, infecțiile cu virusul HPV fiind principalul factor responsabil pentru cancerul de col uterin dar și pentru multe alte tipuri de cancer, atât la femei cât și la bărbați. 

 

Vaccinarea anti HPV este o măsură de protecție împotriva cancerului de col uterin, infecțiile cu virusul HPV fiind principalul factor responsabil pentru cancerul de col uterin dar și pentru multe alte tipuri de cancer, atât la femei cât și la bărbați- (infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal,  50% din cazurile de cancer penian și 43% din cazurile de cancer vulvar).

România înregistrează cea mai mare incidența (cele mai multe cazuri noi depistate într-un an) și cea mai mare rată de mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, rată de mortalitate fiind în țară noastră de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene. Concret, în România, infecțiile cu virusul HPV sunt responsabile anual de 3,380 de noi cazuri de cancer de col uterin și 500 de alte tipuri de cancer (ale organelor genitale masculine sau feminine ie penis, vagin sau vulvă, cancere anale dar și ale regiunii orofaringeale respectiv ale gurii, corzilor vocale etc). În aceste condiții, este nevoie de o intensificare a eforturilor de prevenție a infecțiilor cu virusul HPV, de prevenție și control al cancerului de col uterin.

Deși vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani (vaccinarea se realizează în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților) acoperirea vaccinală este extrem de scăzută iar programul a suferit numeroase sincope de la lansarea sa prima oară in 2008. In 2020, vaccinarea anti-HPV a fost reluată după o perioadă în care nu au mai fost alocate fonduri și s-au vaccinat 28.698 de fetite.

Ministerul Sănătății va iniția săptămâna aceasta toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani și la băieți. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care a mărturisit că și-a vaccinat, recent, fetița împotriva HPV. "Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița", a adăugat Ioana Mihăilă, prezentă la o dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România, organizată de Asociația Mame pentru Mame, fondată de Ana Măiță. Propunerile privind extinderea vârstei fetelor care vor primi vaccinul gratuit, precum și legate de vârsta băieților care ar urma să fie vaccinați gratuit, urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, a precizat Ioana Mihăilă

În ceea ce privește extinderea campaniei gratuite de vaccinare și la fetele cu vârsta de peste 14 ani, dar și la băieți, cerută de Ana Măiță, fondatoarea Asociației Mame pentru Mame și organizatoarea dezbaterii, Ioana Mihăilă a anunțat că "vom iniția săptămâna aceasta solicitările către INSP atât pentru vârstă, cât și pentru adresare, să putem vaccina și fetele de alte vârste, și băieții".

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm