Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum arată școala viitorului? Conceptul ”Green School” prinde contur

Sursa foto: pixabay

Elevii din România vor respira un aer mai curat în clase, vor face și ore în natură și vor învăța cum să colecteze apa de ploaie. Așa ar trebui să arate o școală verde în viziunea Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), care a pus la punct un sistem de certificare, pe baza unor criterii foarte precise, printr-un program intitulat ”Școli Verzi”.

Conceptul de școli verzi ar putea lua avânt în România, odată cu aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Directoarea executivă de la Romania Green Building Council, Monica Ardeleanu, i-a spus lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde că eficiența energetică nu trebuie să fie singurul criteriu avut în vedere: ”Prima categorie vizează sănătatea și calitatea mediului interior. Trebuie să avem în vedere prevenirea contaminării cu Radon, un gaz radioactiv extrem de periculos pentru sistemul respirator al copiilor. Trebuie de asemenea să prevenim contaminarea aerului cu compuși organici volatili, care le poate afecta sănătatea. Trebuie să avem în vedere un iluminat natural abundent, confort acustic și nu în ultimul rând, un sistem de ventilație, care să asigure un aport de aer proaspăt constant”.

 

Pereți vegetali

 

”Am introdus și elemente de design, bazate pe vegetație. Prezența pereților vegetali, a plantelor în interiorul școlii ajută foarte mult la bunăstarea fizică și psihică a copiilor. Este important să luăm în calcul și principiile de economie circulară, reducerea consumului de resurse (...). De exemplu, să reducem la minimum consumul de plastic de unică folosință, putem de asemenea să separăm deșeurile, să reducem risipa alimentară, achiziții sustenabile. Toate materialele folosite ar trebui să fie pe cât posibil naturale, să poată fi ușor reutilizate sau reciclate”, spune Monica Ardeleanu.

Ore în grădina școlii

 

”Spațiul verde este extrem de important. Amprenta la sol a clădirii ar trebui să fie cât mai mică și copiii să aibă posibilitatea să petreacă timp și în aer liber, să facă activități școlare într-o grădină. Plantarea copacilor este deosebit de importantă, chiar și pentru creșterea eficienței energetice a clădirii (...). De asemenea, avem o categorie dedicată protejării biodiversității, este foarte importantă și aici se reflectă și modul în care arată o școală, pentru că putem realiza grădini urbane, în care copiii învață cum să cultive legume bio, putem instala anumite zone amenajate pentru păsări, pentru insecte. Ei învață prin contactul cu natura, este deosebit de important acest proces de învățare”, consideră directoarea executivă de la Romania Green Building Council.

 

Emisiunea Planeta Verde poate fi urmărită lunea, de la ora 17.30.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 31 mai 2021. Invitată: Monica Ardeleanu. Tema: programul Școli Verzi