Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 31 mai 2021

Producția României de semințe oleaginoase va crește cu 36% în acest an, comparativ cu anul trecut, datorită condițiilor meteo favorabile și a suprafețelor mai mari cultivate, în special la rapiță, potrivit estimărilor publicate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

USDA preconizează că producția de rapiță va crește cu 59%, producția de floarea-soarelui cu 29%, iar producția de soia cu 36%. Exporturile de semințe oleaginoase pot crește cu 43% în anul comercial 2021/2022, după scăderea cu 24% preconizată pentru anul curent, pe fondul reducerii drastice a producției, din cauza secetei.

USDA estimează că exporturile de semințe de floarea-soarelui vor crește cu aproape 39%, cele de rapiță cu aproape 58%, cele de soia cu 28%.

Cererea puternică de semințe oleaginoase de pe piețele Uniunii Europene va atrage aproximativ 90% din exporturile României, în anul de marketing 2021/2022, apreciază Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite.

FAS, Serviciul agricol extern al USDA, estimează că în anul comercial curent, 2020/2021, exporturile României de semințe de floarea-soarelui ajung la 1,14 milioane tone, destinate în cea mai mare parte piețelor Uniunii Europene, în principal în Țările de Jos și Franța. Doar un procentaj de 15% din totalul exporturilor de floarea-soarelui merge în spațiul extracomunitar, în special în Turcia. Importurile sunt nesemnificative în raport cu volumul exporturilor, 220.000 de tone, cu Republica Moldova furnizor tradițional și principală piață de aprovizionare pentru România, urmată de Argentina.

Ucraina, Brazilia, Statele Unite ale Americii și Serbia sunt principalii furnizori de boabe de soia pentru România. Importurile sunt preconizate că ajung la 220.000 de tone în anul comercial curent, iar exporturile la 160.000 de tone, cu Rusia, Germania, Italia, Turcia principale piețe de desfacere. Soia deține cea mai mică pondere în producția de semințe oleaginoase din România.
 

Au început plățile pentru rentierii agricoli

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început plățile către beneficiarii de rentă viageră, informează un comunicat al instituției. Suma totală autorizată la plată pentru anul 2020 se cifrează la aproximativ 24,8 de milioane de lei, pentru aproape 18.000 de rentieri agricoli. Peste 11 milioane de lei au fost deja plătiți către 7.756 de beneficiari.

Viza anuală a carnetelor de rentier pentru anul 2020 poate fi obținută pe baza informațiilor transmise de către rentieri prin mijloace electronice, poștă, curier sau telefonic.
 

Măsuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol

Producătorii din sectorul vitivinicol românesc beneficiază de măsuri de sprijin temporare, pentru atenuarea efectelor crizei provocată de pandemia generată de COVID-19.

În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o Hotărâre care completează modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, pentru producătorii din sectorul vitivinicol, în perioada 2019-2023. Actul normativ stabilește cadrul juridic de instituire a trei măsuri temporare pentru exercițiul financiar 2021, și anume distilarea vinului în situații de criză, ajutor pentru depozitarea vinului în situații de criză și recoltarea înainte de coacere, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Adoptarea acestor măsuri, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), permite reducerea stocurilor de vin în exces pe piața națională, reducerea producției de struguri și acordarea unui ajutor pentru depozitarea unei părți din cantitățile de vin care nu sunt comercializate, se arată în comunicatul ministerului.

 

Polenizatorii sălbatici, în dezbatere publică

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat un raport privind punerea în aplicare a primei inițiative a Uniunii Europene privind polenizatorii, pe care Comisia a adoptat-o în anul 2018, pentru a aborda declinul insectelor polenizatoare sălbatice. Documentul arată că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a acțiunilor inițiativei, dar precizează că există în continuare provocări legate de abordarea principalelor cauze ale declinului insectelor polenizatoare.

Comisarul european pentru agricultură a declarat, cu această ocazie: „Agricultura și securitatea alimentară se bazează în mare măsură pe polenizatori, de aceea trebuie să găsim în continuare soluții la declinul îngrijorător al acestora. (...) Viitoarea politică agricolă comună, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, va contribui în mare măsură la îndeplinirea acestui obiectiv, prin introducerea unor ținte mai ambițioase în materie de mediu și climă.”

În partea a doua a acestui an, Comisia lansează o consultare publică pentru a colecta opinii și dovezi mai cuprinzătoare din partea experților, a părților interesate și a cetățenilor în vederea unei posibile îmbunătățiri a inițiativei și a identificării de măsuri suplimentare pentru punerea în aplicare a obiectivelor pe termen lung.

 

Vă prezentăm, în continuare, câteva știri europene, pe scurt

Negociatorii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un compromis în privința viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) nici după discuțiile care s-au prelungit toată noaptea de joi, 27 mai. Dezbaterile, care au în centru regulile de protejare a fermelor mici și reducerea impactului agriculturii asupra mediului, urmează să fie reluate în luna iunie, când Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, speră să se ajungă la un acord comun.

În Belgia se află una dintre cele mai importante platforme de licitații de legume și fructe din Europa, unde se vând zilnic până la 4.000 de tone de produse proaspete, cultivate de peste o mie de fermieri organizați în una dintre cele mai mari cooperative europene de vânzare a fructelor și legumelor, transmite euronews.com. Organizația a creat un lanț scurt de aprovizionare și un preț echitabil pentru cultivatori, construind o structură de producție și de vânzare a produselor care răspunde viitoarei politici agricole comune.

În Franța, producătorii de mașini agricole planifică o majorare a prețurilor anul acesta, pentru a face față creșterii costurilor materiilor prime și componentelor, transmite Reuters, citând un grup industrial francez. Prețul oțelului, care poate reprezenta 30%-40% din costul de producție al echipamentelor agricole, a crescut mai mult decât dublu în ultimul an, exemplifică sursa citată.

În Bulgaria, dimensiunea medie a unei ferme agricole s-a triplat în ultimii zece ani, ajungând la 33 de hectare pe fermă, conform recensământului agricol efectuat anul trecut și publicat recent. Datele statistice relevă faptul că agricultura Bulgariei s-a schimbat semnificativ în primii zece ani de la aderarea la UE (din 2007) cu tendințe clare spre comercializare și consolidare. În prezent, în Bulgaria există 132.000 de ferme.

 

Toate edițiile Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural