Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de specii de păsări, în pericol, din cauza legii vânătorii

zeci_specii_pasari_pericol_lege_vanatoare.jpg

Pescărași albaștri (Sursa: Daniel Opait via Facebook/SOR)
Pescărași albaștri (Sursa: Daniel Opait via Facebook/SOR)

Legea vânătorii este pe cale de a fi modificată în Parlament, iar amendamentele propuse sunt de-a dreptul distructive, avertizează Societatea Ornitologică Română (SOR).

Directorul executiv al SOR, Dan Hulea, este invitatul lui Cosmin Ruscior la Planeta Verde. Emisiunea poate fi ascultată luni, de la ora 17.30.

Ornitologii spun că modificările preconizate la legea vânătorii vor duce la o creștere a numărului de păsări ce vor putea fi vânate.

Astfel, dacă în forma inițială a legii, pentru specia gârlița mare exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă propusă, această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de zece exemplare pentru fiecare vânător. În acest fel s-a estimat că pentru gârlița mare într-un sezon de vânătoare în noua formă se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai mare decât în forma inițială a legii, potrivit SOR.

Situația e similară și pentru o specie care se poate confunda cu ușurință cu alte specii care nu sunt admise la vânătoare, ciocârlia de câmp. Cota după vechiul mecanism era de circa 400.000 de exemplare, însă în forma actuală se poate ajunge la peste un milion.

 

Ediții anterioare: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 

Citiți și: Liber la împușcat cormorani? SOR: ”Nu asta e soluția, au încercat și alte țări, dar nu a dus la nimic”

 
Emisiunea Planeta Verde din 7 iunie 2021. Invitat: Dan Hulea (SOR). Tema: legea vânătorii