Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ctitorii ale oamenilor liberi", studiu asupra arhitecturii lăcaşurilor de cult din nordul Olteniei, al Munteniei şi sudul Transilvaniei

carte_acs.jpg

"Ctitorii ale oamenilor liberi",
"Ctitorii ale oamenilor liberi", studiu asupra arhitecturii lăcaşurilor de cult din nordul Olteniei, al Munteniei şi sudul Transilvaniei.
Sursa imaginii: 
Editura Art Conservation Support

Volumul reprezintă un prim studiu unitar asupra arhitecturii lăcaşurilor de cult de zid, prin încadrarea întregului proces de evoluţie (1700‑1850), într‑un fenomen mai amplu, acela al arhitecturii și artei teritoriilor de frontieră. Art Conservation Support anunță lansarea acestui volum într-un eveniment online, marți, 8 iunie, ora 18.30, cartea a fost însă prezentată în avanpremieră în cadrul emisiunii RFI360 de autorul cercetării Matei Eugen Stoean și Anca Dină de la Art Conservation Support - ACS.

În cele peste 390 pagini ale cărții pot fi cunoscuți oameni, momente și întâmplări ce au condus la materializarea în zid a năzuințelor lor, sintetizate în sutele de fotografii, scheme şi relevee originale. Volumul cuprinde sinteza tuturor datelor și analizelor efectuate în ultimii ani de către autor, atât în timpul doctoratului cât și prin noi cercetări asupra arhitecturii bisericilor ctitorite de români liberi în teritoriile de la granița dintre cele trei regiuni. Această carte a fost alcătuită, într-o mare măsură, ca prilej pentru noi cercetări și ca o invitație deschisă pentru cunoașterea remarcabilului patrimoniu ecleziastic (și nu numai) din satele subcarpatice care așteaptă să fie descoperit, protejat, conservat. 

„Descoperirea tărâmului aflat la răscrucea dintre Muntenia, Oltenia și Transilvania, prin lumina aruncată asupra unora dintre cele mai de preț nestemate ale sale, edificiile de cult ale românilor liberi, se numără printre cele mai importante merite ale volumului de față. Precum un bijutier priceput, autorul ne arată întâi montura care scoate în evidență calitățile pietrelor sale prețioase. Timpul, spațiul și oamenii, oameni cu credință, oameni așezați, la casele lor, în satele lor, formează fundamentul și structura pe care, prin care și în cadrul cărora iau naștere lăcașurile de cult ce reprezintă puterile și vrerile membrilor de vază ai obștii sau, de ce nu, ale obștii în întregime. Desigur, pentru întruparea celor puteri și vreri a fost nevoie de meșteri și zugravi pentru ca, mai apoi, zidită, cioplită și pictată, nestemata să își etaleze fațetele. De aceea, după o bine‑venită privire asupra celor care au trudit direct la edificarea bisericilor și asupra materiei din care au fost plămădite acestea, Matei Eugen Stoean oferă cititorului o vedere de ansamblu asupra a două dintre cele mai importante aspecte în arhitectură: silueta și volumul clădirii, pe de o parte, și spațiul interior pe de alta.” spune arh. Hanna Derer

Autorul, Matei Eugen Stoean este arhitect diplomat al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și doctor în arhitectură, din anul 2017, cu teza „Arhitectura teritoriilor de frontieră. Bisericile de zid ale românilor din nordul Olteniei, Munteniei și din sudul Transilvaniei (1700-1850)”.  Prin cercetarea postdoctorală din anii 2018-2019 la Accademia di Romania a Roma, în cadrul unei burse „Vasile Pârvan”, a extins studiile locale prin identificarea unor trasee culturale și analizarea evoluției arhitecturii lăcașurilor de cult construite între 1700-1850 de o parte și de cealaltă a Munților Alpi. 
Cadru didactic al departamentului „Bazele Proiectării de Arhitectură” din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și coautor al Ansamblului Centrului Bisericesc Românesc Ortodox din München, împreună cu arh. Șerban Sturdza și arh. Tudor Elian, alături de care s-a implicat activ în alcătuirea a numeroase publicații, ghiduri de bune practici, cercetări, ateliere cu studenți și expoziții ce chestionau, reinterpretau și traduceau domeniul arhitecturii publicului larg.

"CTITORII ALE OAMENILOR LIBERI. Arhitectura bisericilor de zid ale românilor din zonele de graniță dintre Oltenia, Muntenia și Transilvania (1700-1850)”, autor Matei Eugen Stoean, este al zecelea titlu din Colecția Monografii apărută la Editura ACS, pentru ca monumentele noastre să fie mai bine cunoscute și mai corect conservate. Cartea este disponibilă pe patrimonescu.ro și în curând librăriile partenere: Carturești, Bizantina, Eminescu, Humanitas, Librarium ș.a.